Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πλημμύρες και ένας νεκρός στη Γένοβα

ΓΕΝΟΒΑ.--

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Βορειοδυτική Ιταλία, ειδικά στην περιφέρεια της Λιγουρίας και την πρωτεύουσά της, τη Γένοβα. Χτες έγινε γνωστό ότι ένας 57χρονος άντρας έχασε τη ζωή του, ενώ προχτές πρακτορεία μετέδιδαν ότι αγνοούνταν δυο άνθρωποι στο χωριό Μοντότζιο. Σε μεγάλο μέρος της Γένοβα είχε διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε πολλά σημεία τα νερά έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά λίμνες, παρασέρνοντας αυτοκίνητα και διαβρώνοντας την άσφαλτο, δημιουργώντας «κρατήρες». Το 2011, στην ίδια πόλη, είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι μετά από έντονες βροχές και πλημμύρες.

Τα φαινόμενα αυτά επιβεβαιώνουν πόσο επιτακτική είναι η οργάνωση των υποδομών με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών (κατασκευή, δηλαδή, σύγχρονων και ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων), κάτι ωστόσο που δε συμβαίνει, καθώς οι κατασκευές βρίσκονται στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που επιλέγουν πού θα επενδύσουν με κριτήριο το μεγαλύτερο και πιο εύκολο κέρδος, το δε αστικό κράτος προσανατολίζει τις «δημόσιες δαπάνες» στην άμεση ή έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μειώνοντας διαρκώς την οποιουδήποτε είδους στήριξη ή παροχή στα λαϊκά στρώματα.

Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, αν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών είχαν προειδοποιηθεί για τις έκτακτες καιρικές συνθήκες -όπως προκύπτει από σχετικά τηλεγραφήματα και ρεπορτάζ- αλλά και τι μέτρα πρόληψης λαμβάνονται ώστε οι λαϊκές οικογένειες να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τέτοιες καταστάσεις, σε μια εποχή μάλιστα που η τεχνολογική πρόοδος και η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων δίνουν τεράστιες δυνατότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ