Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝOΠΟΥΛΟΣ
Να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι σε ΕΛΒΟ και «Χαλυβουργείο»

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Στιγμιότυπο από την περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Περιοδεία στην «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ) και στο «Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης» πραγματοποίησε χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει όλες αυτές τις μέρες η Οργάνωση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ αναμένουν τις εξελίξεις από τη διαδικασία διάλυσης και πλειστηριασμού της επιχείρησης, την οποία στηρίζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν με προϋπόθεση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας χωρίς να κάνουν κουβέντα για δικαιώματα. Στηρίζουν ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί την πολιτική που συναποφασίστηκε στην ΕΕ, για Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία πλήρως ιδιωτικοποιημένη, με εργοστάσια παραγωγής κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός εκκαθαριστής παραδίδει την «ΕΛΒΟ ΑΒΕ» καθαρή, χωρίς το «βάρος» των εργαζομένων και των υποχρεώσεων απέναντι στους συνταξιούχους.

Ετσι, άμεσα αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ενεργητικό της εταιρείας, το οποίο θα σπάσει σε τέσσερα τμήματα (εργοστάσιο και μηχανήματα, αποθήκες, οικόπεδα, έτοιμα οχήματα). Το ΑΦΜ και η επιχείρηση μ' αυτήν την επωνυμία θα σταματήσουν να υφίστανται στις 31/12/2014 κατά τα πρότυπα της «ΑΤΕ».

Την ίδια ώρα, στο «Χαλυβουργείο», οι εργαζόμενοι με ευθύνη κι εδώ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων, οδηγούνται σε αδράνεια, περιμένοντας τις εξελίξεις, μετά την αναβολή που δόθηκε από τη μητρική εταιρεία (ILVA) στη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα αποφασίσει τη διάλυση της επιχείρησης και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για πώληση του εργοστασίου και διάσωση των θέσεων εργασίας δεν απαντούν στο αίτημα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλλωστε, σε επίπεδο ΕΕ προωθείται η συγκέντρωση του χάλυβα σε λίγες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη στις αντεργατικές εξελίξεις και στις δύο επιχειρήσεις που θα φέρουν απολύσεις και τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Σημείωσε την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να παλέψουν ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία δυσμενή μεταβολή σε εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συντονισμένα, με τους εργαζόμενους του κλάδου του Μετάλλου, αλλά και με όλη την εργατική τάξη να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, τα κόμματά τους και την ΕΕ, να ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη σε όφελος του λαού με τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την ΕΛΒΟ

Σχετικά με την ΕΛΒΟ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων «για να σταματήσει η διαδικασία της εκποίησης του ενεργητικού της "ΕΛΒΟ ΑΒΕ»", να επανέλθει η «ΕΛΒΟ ΑΒΕ» στον πλήρη δημόσιο έλεγχο, χωρίς συμμετοχή κανενός ιδιώτη, ενταγμένη σε ένα αποκλειστικά δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών που θα υπηρετεί της αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά και την παραγωγή οχημάτων εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών (π.χ. λεωφορεία, πυροσβεστικά οχήματα κ.ά.)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν «να διασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης. Να διασφαλιστεί πλήρως η καταβολή των υποχρεώσεων της επιχείρησης απέναντι στους συνταξιούχους εργαζομένους της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ