Ολοκληρώθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο οι εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι συζητήσεις εστίασαν, μεταξύ άλλων, στη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και στο πώς θα προστατευτούν τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Τα συμφέροντα αυτά βέβαια στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων προσεγγίζονται διαφορετικά από κάθε κυβέρνηση, εξού και το θέμα παραπέμπεται για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες υπουργοί (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας) συζήτησαν την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη δημιουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα (EPPO). Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, «ο προτεινόμενος κανονισμός έχει ως στόχο να βοηθήσει την καταπολέμηση αξιόποινων πράξεων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ενωσης με την εισαγωγή του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με αρμοδιότητα σε αυτόν τον τομέα».
Στην πράξη, το ερώτημα που έχουν να απαντήσουν τα κράτη - μέλη είναι αν ο νέος κατασταλτικός μηχανισμός θα λειτουργεί σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ως μια ενιαία κεντρική υπηρεσία ή αν κριθεί αναγκαίο να προσφεύγει σε παραδοσιακούς μηχανισμούς αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και αμοιβαίας αναγνώρισης, όταν, για παράδειγμα, δύο εισαγγελείς, με τις έδρες τους σε δύο κράτη - μέλη, εργάζονται στην ίδια διασυνοριακή υπόθεση.
Σε προηγούμενη τέτοια συζήτηση, το Μάρτη του 2014, το Συμβούλιο των υπουργών είχε ξανασυζητήσει τη δομή της υπηρεσίας και επιβεβαίωσε ότι ο ευρωεισαγγελέας θα έχει αρμοδιότητα κατά προτεραιότητα για τη διερεύνηση και τη δίωξη αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, αλλά ότι οι εθνικές αρχές θα διατηρούν «καταρχήν» μια «συντρέχουσα» αρμοδιότητα.
Την ίδια βάση, προάσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων, είχε και η χτεσινή συζήτηση σχετικά με μια επερχόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα επισήμως λεχθέντα, στόχος είναι «να επιτρέψει την ψηφιακή οικονομία να αναπτυχθεί σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά».
Σε συνέντευξη Τύπου, με τη λήξη των εργασιών, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Andrea Orlando, έκανε σαφές ότι οι συζητούμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη στόχο έχουν να συμβάλλουν στην «ανάκαμψη των επιχειρήσεων». Στο ίδιο μοτίβο, η αρμόδια Επίτροπος, για θέματα Δικαιοσύνης, Martine Reicherts, είπε ότι το νέο μοντέλο του ευρωεισαγγελέα θα είναι ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την προστασία των «οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».