Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KENTΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ - ΣΟΥΔΑ
Συνεχής δραστηριότητα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

«Θεωρητική εκπαίδευση» σε επιτελείς και προσωπικό Ομάδων Διοικήσεως Πολεμικών Πλοίων, ώστε να σχεδιάζει και να διευθύνει Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής διοργανώθηκε στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Συμμετείχαν συνολικά 15 εκπαιδευόμενοι από Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο του «σχολείου», πραγματοποιήθηκε και «επίσκεψη» στις εγκαταστάσεις της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα, όπου οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν παρουσίαση για τις δυνατότητες του αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας «Ρ - 3 Orion» (για ανθυποβρυχιακό πόλεμο) στις επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Εκπαίδευση από Αμερικανούς στον Αραξο

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη έως και την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης(στη δύναμή της ανήκουν οι 335 και 336 Μοίρες Βομβαρδισμού), στον Αραξο, η εκπαίδευση της 1ης Σειράς «Joint Interface Control Officer» (JICO). Εκπαίδευση αξιωματικών με κομβική θέση στη διαχείριση δικτύων δεδομένων προς υποστήριξη εν εξελίξει επιχειρήσεων.

Οπως ανακοινώθηκε, η εκπαίδευση αποσκοπούσε στην πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τα Τακτικά Δίκτυα εκπαίδευσης και ειδικότερα από το LINK 16, στρατιωτικό δίκτυο ανταλλαγής τακτικών δεδομένων που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Συνολικά, εκπαιδεύτηκαν δώδεκα αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας από Αμερικανούς εκπαιδευτές του δικτύου Allied Training Branch J7, Joint Interoperability Division. Τα πτυχία επέδωσε ο επικεφαλής των Αμερικανών εκπαιδευτών, αντισμήναρχος Sam Escalante.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ