Το ΝΑΤΟικό Γ' Σώμα Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας
Eurokinissi |
Από την επίσκεψη της Φ. Γεννηματά στο Γ' ΣΣ/NRDC-GR |
Η Φ. Γεννηματά, αφού ενημερώθηκε για το ρόλο και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Γ' ΣΣ, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Το NRDC-GR δεν αποτελεί για εμάς απλά και μόνο την εκπλήρωση κάποιων εθνικών μας υποχρεώσεων. Αποτελεί τη δέσμευσή μας σε σχέσεις αληθινής φιλίας και άρρηκτης συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα, άλλωστε, με το υπουργείο Αμυνας, το Γ' ΣΣ/NRDC - GR είναι ο μοναδικός από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».
Παραπέρα, η Φ. Γεννηματά σκιαγράφησε το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπου επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά η ντόπια άρχουσα τάξη: «Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση. Απειλείται η συνοχή μεγάλων οργανισμών, η σύμπλευση συμμάχων, δημιουργούνται νέα σημαντικά πεδία αντιπαραθέσεων και εμφανίζονται νέες απειλές. Από την κατάσταση στην Ουκρανία μέχρι το Ιράκ και τη Συρία. Η γειτονιά μας είναι σε ένταση, αναταραχή ή ανοικτό πόλεμο (...) Το NRDC-GR μάς γεμίζει σιγουριά ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις όταν τίθενται εκτός ελέγχου».
Αυτά ειπώθηκαν λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι στηρίζει και στρατιωτικά τη «διεθνή συμμαχία» κατά των λεγόμενων τζιχαντιστών, στέλνοντας πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις. Γεγονός που βαθαίνει τη στρατιωτική συμπαράταξη της χώρας με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους συμμάχους τους στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αραβική Χερσόνησο, ενώ περιπλέκει παραπέρα τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης.
Ειπώθηκαν, εξάλλου, μία μέρα μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του βοηθού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ (US Secretary of the Army), John M. McHugh, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τους αρχηγούς των τεσσάρων Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ) και την αναπληρωτή υπουργό Αμυνας. Η τελευταία ανέφερε κατά τη συνάντησή τους ότι «η άνοδος των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η συνολική κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η αδυναμία συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνησης στη Λιβύη δημιουργούν εστίες πολέμου και ανθρωπιστικών κρίσεων. Η συνεχιζόμενη κρίσιμη κατάσταση στην Παλαιστίνη επιτείνει το πρόβλημα», αποσιωπώντας το ρόλο που έχουν παίξει οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις εξελίξεις σε όλο αυτό το «τόξο».
Ενδεικτικά εξάλλου της προσπάθειας της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί με παράλληλο «παιχνίδι» σε πολλά ταμπλό των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι τα όσα πρόσθεσε στη συνέχεια: «Σε αυτό το κρίσιμο περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα αραβικά κράτη. Μια χώρα με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή»...