Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξέμειναν από επιχειρήματα

Οπως φαίνεται εκεί στην «Αυγή» και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στερέψει από επιχειρήματα απέναντι στο ΚΚΕ γι' αυτό αναμασούν τα ίδια άθλια και αισχρά για την πώληση του «902», τα οποία πλέον δεν πείθουν κανέναν. Και το ερώτημα είναι εύλογο. Γιατί η «Αυγή» και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν ευθέως στην κριτική του ΚΚΕ, για παράδειγμα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ, κριτική η οποία ήταν συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη; Αντίστοιχη βέβαια ήταν και η κριτική και στις λεγόμενες φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Σαμαράς από το ίδιο βήμα, αλλά αυτά η «Αυγή» τα κάνει «γαργάρα» και κάθεται ο Καρτερός - άραγε δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει; - και μετράει τις λέξεις στις ανακοινώσεις του ΚΚΕ για να βρει πόσες λέξεις αφορούν στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πόσες στον ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει τελικά στο γνωστό: «Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι με τους άλλους». Ομολογεί φυσικά και τον κρυφό καημό του: «Τέλος πάντων, δεν ήρθε ακόμα η ώρα να αλλάξει η πολιτική του ΚΚΕ. Θα έρθει πάντως». Την πάτησε το '91 και μυαλό δεν έβαλε.

«Σε έναν πόλεμο»...

Εγραψε χτες η «Καθημερινή»: «"Αυτά που ειπώθηκαν εδώ σήμερα πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις - συγκεκριμένες πράξεις, εντός εθνών και μεταξύ εθνών, όχι τις επόμενες ημέρες αλλά και στα επόμενα χρόνια", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον ΟΗΕ. "Επειδή εάν υπάρχει μια πρόκληση που στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, είναι αυτή: τρομοκράτες που διασχίζουν σύνορα και απειλούν με πράξεις ανείπωτης βίας". Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ είπε: "Είναι η μάχη της εποχής μας". Αυτή η μάχη επεκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, εμπλέκει θρησκείες, αφορά κάθε γενιά, κάθε κάτοικο του πλανήτη. Διεξάγεται με κάθε μέσο, από πλοία και αεροπλάνα που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έως χασαπομάχαιρα, βιντεοκάμερες και τουίτ». Εμείς να θυμίσουμε ότι από το Σεπτέμβρη του 2001 οι ΗΠΑ με αφορμή το χτύπημα στους «δίδυμους πύργους», για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «διεθνούς τρομοκρατίας», κήρυξαν μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε Αφγανιστάν (τον έχουν επεκτείνει και στο Πακιστάν), στο Ιράκ, επεξεργάστηκαν το σχέδιο «Μεγάλη Μέση Ανατολή» και έκαναν πολεμικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή (Συρία), στη Βόρεια Αφρική. Δικά τους δημιουργήματα είναι και η «Αλ Κάιντα» και οι «τζιχαντιστές», που ως προσχήματα έφτασαν σ' αυτό που η «Καθημερινή» λέει: «Βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο».

... με ελληνική συμμετοχή

Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Η προτροπή του Αμερικανού Προέδρου, για «συγκεκριμένες πράξεις, εντός εθνών» στην αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών» που οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν, σημαίνει προτροπή για μέτρα έντασης της κρατικής καταστολής εντός των κρατών που θα στρέφονται και ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει ήδη στρατιωτικά τη συμμαχία ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», εξοπλίζοντας τους Κούρδους, εμπλέκοντας πιο βαθιά τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, επιδιώκοντας πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα προμηθεύεται το 50% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η Ρωσία έχει επίσης γεωστρατηγικά συμφέροντα. Αλλά και άλλα κράτη των BRICS καθώς και η Ιαπωνία προμηθεύονται υδρογονάνθρακες από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στη Μέση Ανατολή εκφράζονται και ανταγωνισμοί κρατών της περιοχής, όπως Ιράν, Ισραήλ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κ.λπ. Σε αυτές τις συνθήκες, ο λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, να μην μπει κάτω από τη σημαία του κεφαλαίου, να μην υιοθετήσει τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, να αντιδράσει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Οι οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1818 Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Αντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.

1831 Δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο, ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας.

1834 Ξεκινά η δίκη των δικαστών Γ. Τερτσέτη και Α. Πολυζωίδη, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας, επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.

1905 Ο Α. Αϊνστάιν, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής», διατυπώνει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και τον τύπο Ε=mc2.

1927 Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαγράφονται από το Κόμμα οι ηγέτες της φραξιονιστικής ομάδας των «λικβινταριστών» Πουλιόπουλος και Γιατσόπουλος. Η διαγραφή τους έγινε ύστερα από την επιμονή τους να συνεχίζουν και να εντείνουν την αντικομματική διασπαστική τους δράση και την ανοιχτή πια υιοθέτηση από τη μεριά τους των θέσεων της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στη Σοβιετική Ενωση.

1940 Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία υπογράφουν στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο των φασιστικών κρατών.

1941 Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία. Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν με το ΚΚΕ το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: Το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).

1952 Πεθαίνει εξόριστος στον Αϊ - Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).

1957 Πεθαίνει ο πολιτικός Γεώργιος Καρτάλης.

1989 Η Βουλή ψηφίζει την παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση Κοσκωτά, των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη, Γ. Πέτσου και Δ. Τσοβόλα.

2013 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.

Οι «φίλοι» της Παλαιστίνης

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ουκ ολίγες φορές εμφανίζεται η ίδια όπως και το κόμμα της ως ...φίλοι της Παλαιστίνης... χαρακτήρισε το ψήφισμα που πρότειναν στο Ευρωκοινοβούλιο οι άλλες πολιτικές ομάδες του (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Συντηρητικοί) για την Παλαιστίνη ανεπαρκέστατο και άτολμο. Τι τόνιζε το σχετικό ψήφισμα που η Σ. Σακοράφα το θεώρησε άτολμο;

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε επί λέξει: «Καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας και βίας (...) Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ θα πρέπει να ωφελούν εξολοκλήρου, κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, τον παλαιστινιακό λαό, και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ, άμεσα ή έμμεσα, για τρομοκρατικές δραστηριότητες (...) Το καθεστώς που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας είναι αδικαιολόγητο και διευκολύνει το παιχνίδι των εξτρεμιστών, προκαλώντας συνεχώς νέους κύκλους βίας (...) Επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει έναν πιθανό διεθνή μηχανισμό που θα έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω της επανενεργοποίησης και ενδεχόμενης διεύρυνσης του πεδίου αρμοδιοτήτων και της εντολής των επιτόπιων αποστολών της EUBAM Rafah και EUPOL COPPS».

Δηλαδή, πρόκειται για ένα ψήφισμα υπέρ της αποστολής εκστρατευτικών σωμάτων στη Γάζα, καταγγέλλει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού ως βία που ωθεί «για τους νέους κύκλους βίας»... Ολα αυτά σημαίνουν ιμπεριαλιστική δράση. Που ο ΣΥΡΙΖΑ τη λέει άτολμη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ