Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Πλεύση στην ίδια όχθη με τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Αν και μόλις πριν από δέκα μέρες ο Αλ. Τσίπρας έκανε ολοκάθαρο, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, πως δεν πρόκειται να ακουμπήσει κανέναν απ' τους νόμους που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, την Υγεία, την Παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα, βυθίζοντας το λαό στη φτώχεια, δεν είχε προτάσεις γι' αυτά, χτες στο πλαίσιο του ψευτοκαβγά με την κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι ...δεν πρόκειται να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους. «Κατά τα άλλα φεύγει η τρόικα και τελειώνουν τα μνημόνια», καγχάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ειρωνευόμενος την κυβέρνηση, που θυμάται αυτή την πλευρά των μνημονίων μόνο όποτε τον συμφέρει και τον βολεύει για να ανοίξει νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Αλλωστε, διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που περνάει μέσα απ' την ενίσχυση του πλαισίου που διαμόρφωσαν αυτοί οι νόμοι και εγγυάται η στρατηγική της ΕΕ υπέρ των μονοπωλίων. «Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, είναι απολύτως εφικτό και κοστολογημένο... Το Δημόσιο, δηλαδή, θα πρέπει να μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την εξάρτηση, να γίνει αξιόχρεο, να μπορεί να δανείζεται», δήλωσε χτες (ρ/σ Αθήνα 9.84) ο Γ. Μηλιός επικεφαλής του τμήματος οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μια ακόμα απόδειξη ότι στρατηγικά δε διαφέρουν με την κυβέρνηση, έχοντας πυξίδα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.

Το «αξιόχρεο» του αστικού κράτους δε διασφαλίζεται παρά με μέτρα σαν αυτά που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας μισθούς, συντάξεις, δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα σε κατακρήμνιση. Οδηγεί δε σε νέα χρέη για λογαριασμό της πλουτοκρατίας που σωρεύονται στην πλάτη του λαού. Αλλωστε, το Δημόσιο χρηματοδοτεί καπιταλιστικές επενδύσεις, επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά πληρώνονται από τη φοροληστεία του λαού.

Και την ΠΑΣΟΚοποίηση παραδέχονται...

Στο μεταξύ, το νέο του βιβλίο παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο βουλευτής και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, ενώπιον ακροατηρίου με κατά βάση ΠΑΣΟΚικές καταβολές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστικά στελέχη και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που έχουν συνδέσει την πορεία τους με το ΠΑΣΟΚ όπως ο Δ. Πιπεργιάς, ο Ν. Φωτόπουλος, πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως η Μιλένα Αποστολάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Λούκα Κατσέλη, ο Γ. Αρσένης, ο Μ. Ανδρουλάκης, ο Μ. Μπόλαρης κ.λπ.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Γ. Σταθάκης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης και ο Ν. Κοτζιάς, επικεφαλής της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσης «Πράττω». Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γ. Δελαστίκ, που ενώπιον του δοσμένου ακροατηρίου, σε μια αποστροφή του λόγου του, εκτίμησε ότι «παρά την αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός αντικαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2011 μαζί με τον Μπερλουσκόνι στην Ιταλία».

Την επίδραση του προερχόμενου απ' το ΠΑΣΟΚ τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ στη ραγδαία σοσιαλδημοκρατικοποίησή του παραδέχτηκε ο Γ. Σταθάκης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμορφώθηκε από ανθρώπους σαν τον Μητρόπουλο». Ο Ν. Κοτζιάς με το βλέμμα στραμμένο σε προβληματισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που απηχούν αντίστοιχους στο εσωτερικό της αστικής τάξης, υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές θεματολογίες, αλλά μόνο αριστερές και δεξιές ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ