Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «αξιολόγηση», ο λεγόμενος επανέλεγχος και τα πλαστά πτυχία

Το θέμα της «αξιολόγησης» δομών και προσωπικού των δήμων, αλλά και του λεγόμενου επανελέγχου των συμβάσεων εργαζομένων είναι το τελευταίο διάστημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Καταρχήν είναι απαραίτητο να επισημάνουμε εξαρχής ότι όποιος είναι ενάντια στην «αξιολόγηση» δε σημαίνει ότι συμφωνεί με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι υπηρεσίες του αστικού κράτους, που εξυπηρετεί τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν σημαίνει επίσης ότι καλύπτει όσους έχουν πλαστά πτυχία ή εμπλέκονται σε άλλες παρατυπίες για τις οποίες ευθύνη έχουν κυβερνήσεις και διοικήσεις δήμων. Το λέμε αυτό γιατί η αστική προπαγάνδα σκόπιμα οδηγεί εκεί την ιστορία. Και τουλάχιστον όσον αφορά το ΚΚΕ η θέση του απέναντι σε αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρη... Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων που απορρίπτουν την «αξιολόγηση», παρότι μπορεί και να μη διαφωνούν σ' αυτό με την κυβέρνηση, έρχονται ως αποτέλεσμα της πίεσης των εργαζομένων από τις κινητοποιήσεις τους εδώ και 8 μήνες, ότι οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρωτοστάτησαν στο να φέρουν το ζήτημα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια πριν από τις τοπικές εκλογές.

Ποιο είναι, όμως, το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης μεταξύ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση θέλει την «αξιολόγηση» με στόχο να γεμίσει τη δεξαμενή των χιλιάδων απολύσεων και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε αυτή την «αξιολόγηση» και θέλει κάποια άλλη που να μην «αναιρεί την έννοια της αξιολόγησης», όπως λέει και η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου. Δηλαδή, κάποια άλλη, «καλή» αξιολόγηση. Γράφει η χτεσινή «Αυγή»: «Για την αξιολόγηση επίσης κανείς δεν διαφωνεί, υπό την προϋπόθεση να μην εξαντλείται σε μια ανούσια τεχνική διαδικασία και να αποσυνδεθεί από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης». Δεν είναι βέβαια ξεκαθαρισμένο ποιο θα είναι το περιεχόμενο της αξιολόγησης που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι επιπτώσεις της στους εργαζόμενους. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει πως θα επαναπροσλάβει όσους δημόσιους υπαλλήλους απολύθηκαν αντισυνταγματικά, άρα συμφωνεί με απολύσεις.

***

Συγκυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ θέλουν να επανελεγχθούν οι περιπτώσεις χιλιάδων εργαζομένων που δούλευαν για χρόνια ως συμβασιούχοι και πριν από πολλά χρόνια οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με τότε κυβερνητική απόφαση, για την οποία είχαν συμφωνήσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για εργαζόμενους που - για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους δήμους - δούλευαν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, με εντολή δημάρχου ή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι να εγκριθεί η νέα σύμβαση. Τώρα, κρίνεται ως παράνομη η μονιμοποίησή τους και επανακαθορίζονται τα κριτήρια μονιμοποίησης. Ετσι, ο λεγόμενος επανέλεγχος που θέλει η κυβέρνηση θα τους βρει «ξεκρέμαστους» αφού θα υπάρξει πρόβλημα με την ταυτοποίηση της βεβαίωσης υπηρεσίας με την ασφάλισή τους, αφού απαιτούνται πλέον ασφαλιστικές ενημερότητες. Κάτι που συνεπάγεται κίνδυνο διαθεσιμότητας ή και απόλυσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτοί οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, ότι τους ελέγχους θα τους κάνουν οι υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, ενώ χτες η «Αυγή» δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο του προέδρου του Διοικητικού Επιμελητηρίου για το συγκεκριμένο θέμα με τίτλο: «Οι πελατειακές κυβερνήσεις επανελέγχουν τον εαυτό τους αφαιρώντας αρμοδιότητα από τη δικαστική εξουσία»... Είναι χρήσιμο, βέβαια, να θυμίσουμε ότι το Διοικητικό Επιμελητήριο μαζί με την ΠΟΕ - ΟΤΑ σε πρόσφατο κοινό κείμενο - πρόταση προς την κυβέρνηση με στόχο να γίνει μια καλή ...«αξιολόγηση» ανέφεραν: «Στην Ελληνική Διοικητική πραγματικότητα τόσο των κεντρικών Δημοσίων Υπηρεσιών όσο και των περιφερειακών και των αυτοδιοικητικών, δεν εφαρμόζονται βασικά και σημαντικά εργαλεία αξιολόγησης που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και υπό προϋποθέσεις, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ως καλές πρακτικές και στη Δημόσια Διοίκηση».

Καβγάς μεγάλος έχει ξεσπάσει και για τα πλαστά πτυχία. Η συγκυβέρνηση λέει ότι όπου εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρξει τιμωρία. Ασχέτως αν και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι διοικήσεις δήμων και οι δήμαρχοι που στηρίζονταν από αυτά τα δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη εάν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Κάποιος αποδέχτηκε αυτά τα πλαστά πτυχία και πήρε στη δουλειά αυτούς τους εργαζόμενους...

***

Αναφέρουμε τα παραπάνω γιατί από όλη αυτή την κουβέντα λείπει κάτι βασικό. Οτι η λεγόμενη αξιολόγηση όπως κι αν αυτή γίνει στο σημερινό πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που προκαλούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση με την «αξιολόγηση» και βέβαια συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, στοχεύουν να δυναμώσει η χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που θα τις πληρώνει αδρά ο λαός για να τις έχει. Στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, της σημερινής εξουσίας και του σημερινού, αντιδραστικού, κρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να υπάρξει «καλή» αξιολόγηση...


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ