Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε νοιάζονται για το λαό

Η κυβέρνηση παραπλανά το λαό με την τροπολογία για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως φοροελάφρυνση που θα τον ανακουφίσει. Ποια η περιβόητη μείωση; 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ή 11 λεπτά ανά λίτρο. «Σιγά τον πολυέλαιο»... Τώρα ο ΕΦΚ είναι 11 φορές πάνω από το 2010, όταν ήταν 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, και τον είχαν φτάσει στα 330 ευρώ το 2013. Αλήθεια, ποιο λαϊκό σπίτι μπορεί και μ' αυτή την τιμή να αγοράσει πετρέλαιο; Το σπίτι του ανέργου, το σπίτι του συνταξιούχου με τα 200, 300 ή ακόμη και 500 ευρώ σύνταξη; `Η μήπως το σπίτι του μισθωτού με τα 586 ευρώ μεικτά; Μήπως των αυτοαπασχολούμενων που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή των φτωχών αγροτών που το εισόδημά τους δε φτάνει ούτε στο κόστος της παραγωγής τους; Αν σ' αυτά προστεθεί το νοίκι ή ο ΕΝΦΙΑ και μόνο, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι, το λιγότερο, κοροϊδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα γι' αυτό το ζήτημα, αφού φαίνεται πως τέτοιου είδους μέτρα χωράνε στη λογική περί ψίχουλων που και αυτός υπόσχεται, εκτός από ένα μικρό δημοσίευμα της «Αυγής» που ουσιαστικά αναπαράγει μια ανακοίνωση των πρατηριούχων εστιάζοντας στο ζήτημα της πτώσης των πωλήσεων καυσίμων.

Η κυβέρνηση καιρό τώρα προβάλλει προπαγανδιστικά την άποψη ότι δρομολογούνται φοροελαφρύνσεις, αφού υπάρχουν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και σε λιγότερο χρόνο απ' ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα. Αλλωστε αυτό συνδέεται με την κυβερνητική άποψη για έξοδο από τα μνημόνια και αποδέσμευση από την τρόικα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τη μόνιμη επωδό αυτής της προπαγάνδας από την κυβέρνηση: Ολα αυτά θα δρομολογηθούν χωρίς να βάλουν τη χώρα σε κινδύνους και κάθε μέτρο θα εφαρμόζεται στην ώρα του και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Φαίνεται ότι οι «δυνατότητες της οικονομίας» φτάνουν μέχρι τα 11 λεπτά και για όσα λαϊκά νοικοκυριά, δηλαδή ελάχιστα, έχουν εισόδημα που να φτάνει στοιχειωδώς για θέρμανση.

Είναι γεγονός ότι για την αύξηση του συγκεκριμένου φόρου και τμήματα του κεφαλαίου άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση. Η κριτική αυτή εστίασε στο γεγονός ότι μειώθηκε η είσπραξη φόρου από το κράτος παρά το ότι αυξήθηκε ο ΕΦΚ γιατί μειώθηκαν οι πωλήσεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων απ' το κράτος. Βεβαίως, το κεφάλαιο το ενδιαφέρουν τα έσοδα του κράτους, αφού προσδοκούν δημόσιες επενδύσεις αλλά και επιδοτήσεις μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις, προσδοκούν δηλαδή την άμεση οικονομική στήριξη του κράτους στην καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή στη δική τους δυνατότητα να βγάζουν κέρδη. Ούτε η κυβέρνηση ούτε το κεφάλαιο νοιάστηκαν για τα λαϊκά νοικοκυριά και τη δική τους θέρμανση.

Μοναδική λύση για το λαό στο πρόβλημα «πετρέλαιο θέρμανσης» είναι η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Αλλά μαζί μ' αυτό ως στόχο διεκδίκησης, ο λαός να μην εγκλωβιστεί στις κάλπικες αντιπαραθέσεις, να προχωρήσει στο δικό του δρόμο της λαϊκής συμμαχίας, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στην πάλη για μια άλλη οργάνωση της παραγωγής, της οικονομίας που το δικαίωμα στη θέρμανση, την ενέργεια θα κατοχυρώνεται με κριτήριο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και δεν θα γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ