Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί τα ηνία της διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Επέμεινε και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίζεται επαρκώς τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, αποκαλύπτοντας ότι αυτά συνθέτουν την κοινή βάση που μοιράζεται με τα άλλα κόμματα της διαχείρισης και γι' αυτά προβάλλει το στόχο της «σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».

«Αυτό που στην πραγματικότητα προέκυψε από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι η δέσμευσή του για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος», υποστηρίζει σε non paper που διένειμε.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την αμφισβήτηση του εφαρμοζόμενου σήμερα μείγματος διαχείρισης από «θεσμικούς παράγοντες όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ ή από ισχυρά κράτη όπως η Ιταλία και η Γαλλία ή από συνέδρια οικονομολόγων με νόμπελ»! Δεν μπαίνει, ωστόσο, στον κόπο να σημειώσει ότι όλοι αυτοί σέρνουν πρώτοι το χορό των ανατροπών σε βάρος των λαών.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιεί την έναρξη ενός κύκλου πολιτικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν τη δημοκρατική ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης Σαμαρά και της καταστροφικής πολιτικής χάριν της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτικής (κοινωνική, παραγωγική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και σκληρή διαπραγμάτευση) που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πυκνώνουν τα νταραβέρια εντός κι εκτός χώρας

Στο μεταξύ, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, συναντήθηκαν προχτές εν κρυπτώ ο Γ. Δραγασάκης και ο Ε. Τσακαλώτος, συνεχίζοντας τις «άτυπες» επαφές που εγκαινίασαν μετά τη ΔΕΘ στο Βερολίνο, όπου και συνομίλησαν με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Γ. Ασμουσεν. Επισήμως λέγεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δηλώσεις Γεωργιάδη περί φυγής καταθέσεων απ' τη χώρα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που απασχόλησε και τις επαφές που τηλεφωνικά επιδίωξαν και είχαν στελέχη της Κουμουνδούρου με στελέχη του τραπεζικού συστήματος.

Αν και είναι άγνωστο τι πραγματικά συζητήθηκε, οι δηλώσεις Γεωργιάδη φαίνεται να συνέδραμαν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση σχέσεων και άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με αυτό το τμήμα του κεφαλαίου, το οποίο ως πρότινος ενοχοποιούσε για την καπιταλιστική κρίση και ξιφουλκούσε εναντίον του με πομφόλυγες περί «χρεοκοπημένων τραπεζιτών», ενώ είχε ανέβει στα κεραμίδια για την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται και οι διαβεβαιώσεις που αφειδώς παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τραπεζών. Απ' τη σκοπιά άλλωστε αυτή η ηγεσία του κατήγγειλε τις δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη σαν «επικίνδυνες και υπονομευτικές» για την οικονομία συνολικά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ειδικότερα.

«...Εδώ πρόκειται για μια κεντρική επιλογή της ΝΔ, επίσημη ή ανεπίσημη, για να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου στον κόσμο (...) αλλά αδιάφορα για το αν θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες», κατήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης. Ενώ σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «αθλιότητες» που «δεν μπορούν να πείσουν ούτε καν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού και το ΠΑΣΟΚ τήρησε αποστάσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ εκδηλώθηκαν ισχυρές διαφωνίες, ενώ αντίστοιχη είναι και η στάση των κυρίαρχων τραπεζικών κύκλων».

Στο μεταξύ, πρόσκληση να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνουν στην Ουάσιγκτον ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, από τις 10 έως τις 12 Οκτώβρη, έλαβε ο Γ. Σταθάκης, που μάλιστα αναμένεται και να μιλήσει. Προφανώς η πρόσκληση δεν είναι άσχετη με τη διαμάχη που καλά κρατεί στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και ανάμεσα σ' αυτήν - κύρια τη Γερμανία - και στις ΗΠΑ, στο ΔΝΤ, για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με δεδομένο το σκέλος που αφορά στην επίθεση στα δικαιώματα του λαού.

Στο εν λόγω ετήσιο συνέδριο συγκεντρώνεται κάθε χρόνο, πέραν της ηγεσίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αφρόκρεμα των επικεφαλής οικονομικών οργανισμών, κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, στελέχη του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού τομέα και ακαδημαϊκοί, που συζητούν την κατάσταση της οικονομίας διεθνώς, επικαιροποιούν στόχους και προοπτικές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Φέτος αναμένεται να αναπτυχθούν και θέματα που αφορούν στην κατάσταση στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμείς στο ξέφωτο!(2019-02-23 00:00:00.0)
Ψέμα...(2015-05-07 00:00:00.0)
Με «δόσεις» βγαίνουν στη φόρα οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις(2015-04-04 00:00:00.0)
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμευμένοι στο κεφάλαιο και την ΕΕ(2015-01-08 00:00:00.0)
Μειώσεις μισθών 20% αξιώνουν οι μεγαλοεκδότες(2011-12-06 00:00:00.0)
Ο «Καλλικράτης» και η προπαγάνδα(2010-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ