Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνη αυθαιρεσία

Τείνει να γίνει κοινός τόπος. Διάφοροι να αναπαράγουν ένα αισχρό παραμύθι που βολεύει τους καπιταλιστές και ενοχοποιεί τους εργάτες. Διαβάζουμε σε άρθρο στο «Βήμα»: «Η χώρα (...) από τον παράδεισο της υπερκατανάλωσης και της ευημερίας βρέθηκε στον Καιάδα της χρεοκοπίας και της ανέχειας. Οι πολίτες στην πλειονότητά τους βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη σε δεινή θέση. Πολλοί έχασαν τις δουλειές τους, ορισμένοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και άλλοι ένιωσαν αφόρητη την πίεση της υπερφορολόγησης».

Από την πρώτη έως την τελευταία λέξη μια αυθαιρεσία. Η χώρα δεν ζούσε σε κανέναν παράδεισο, πολύ περισσότερο δεν ζούσε σε παράδεισο υπερκατανάλωσης και ευημερίας. Και πριν την καπιταλιστική κρίση οι εργάτες στέναζαν. Και πριν την καπιταλιστική κρίση κάθε σεντ του ευρώ, ή δραχμή που έπαιρναν ως αύξηση στους μισθούς ήταν αποτέλεσμα σκληρής κόντρας με τους εργοδότες. Δεν ήταν υπερκατανάλωση ο εξοπλισμός του σπιτιού με τα απαραίτητα που η τεχνολογική πρόοδος επέτρεπε, δεν ήταν ευημερία η απόκτηση σπιτιού για το οποίο ο εργάτης ήξερε ότι έως το τέλος της ζωής του θα δούλευε για να το ξεχρεώσει στην τράπεζα. Τι ωραία που ταιριάζουν όλα αυτά με το καθεστώς μειωμένων απαιτήσεων που επιβάλλουν, με τον προκλητικό ανταγωνισμό συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ψίχουλα που δήθεν θα σώσουν το λαό...

Οι θύτες εμφανίζονται ως σωτήρες

Μάχη στα «μαρμαρένια αλώνια» της Ελβετίας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για να προασπίσει τους εργάτες από τους κακούς Τροϊκανούς! Αυτό βγαίνει από το ρεπορτάζ ημερήσιας εφημερίδας, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές του υπουργείου Εργασίας. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μαζί με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ θα πάει, λέει, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και όλοι από κοινού, με ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας για τις απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο θα αντιταχθούν στις επιδιώξεις της τρόϊκας. Αυτοί που με την ανοχή της ΓΣΕΕ, δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα των εργασιακών δικαιωμάτων, που ήδη διαμόρφωσαν ακόμα πιο απελευθερωμένο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις μέσω του ΑΣΕΠ και μηχανορραφούν διαρκώς κατά της συνδικαλιστικής δράσης, πάει πολύ να εμφανίζονται και ως επίδοξοι σωτήρες των εργατών. Και η κοροϊδία έχει κάποια όρια. Αλλά φαίνεται ότι στην ασύστολη και προκλητική προπαγάνδα του το υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει κανένα όριο.

Η «αξιοκρατία»...

Ο θόρυβος, που γίνεται τις τελευταίες μέρες με το θέμα του λεγόμενου επανελέγχου των συμβάσεων, έχει μερικές πλευρές που σκόπιμα αποσιωπούνται.

Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουν βρεθεί υπόλογοι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που δούλευαν σε δήμους με «εντολή Δημάρχου» ή και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι. Δηλαδή, συμβασιούχοι που έληγαν οι συμβάσεις τους και μέχρι αυτές να ανανεωθούν δήμαρχοι και διοικήσεις δήμων τούς διαβεβαίωναν ότι εάν συνεχίσουν να δουλεύουν θα ανανεωθεί η σύμβαση και θα έχουν δουλειά. Τώρα, λοιπόν που επανακαθορίζονται τα κριτήρια μονιμοποίησης των συμβασιούχων και πρέπει να γίνει ταυτοποίηση των βεβαιώσεων υπηρεσίας με την ασφάλισή τους, βρίσκονται με την απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης.

Γι' αυτήν την κατάσταση, κυβέρνηση και δήμαρχοι είναι συνυπεύθυνοι. Εκμεταλλεύτηκαν βάναυσα τους συμβασιούχους, τους κρατούσαν ομήρους, αφού δούλευαν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι για κάποια χρονικά διαστήματα, στο όνομα ότι θα τους εξασφαλίσουν μόνιμα δουλειά, και τώρα μιλάνε για «νόμιμες διαδικασίες» και αξιοκρατία...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ