Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προβληματισμοί για την καπιταλιστική «ανάκαμψη» με επίκεντρο τη Γερμανία

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο πλαίσιο της ΕΕ βρίσκονται οι διεργασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι συζητήσεις και οι κόντρες αναθερμαίνονται, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διαφαινόμενη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας σε οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας, με το χαμήλωμα του δείκτη των επιχειρηματικών προσδοκιών αλλά και τις μεικτές τάσεις που καταγράφονται σε σειρά από άλλους οικονομικούς δείκτες.

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καλώντας τη Γερμανία να «αναλάβει ρόλο κινητήρα στην οικονομική ανάκαμψη». Με αφορμή τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές οργανώσεις στη Γερμανία, έκανε λόγο για τα υπάρχοντα «περιθώρια ελιγμών», για «κίνηση» που το ΔΝΤ ελπίζει να «διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη». Αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στη «λιτότητα» και την «ανάκαμψη», σημείωσε ότι «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα», ενώ υπήρξε «ιδιαίτερα ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή» και ότι «δεν πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο γι' αυτό».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, αναθερμαίνει τις «προσδοκίες» σχετικά με τη διοχέτευση πακτωλού φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα την αποδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή, από τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλα τα «διαθέσιμα μέσα» που κατέχει, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλη στο 0,4%, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 0,3% προβλέπεται για το μήνα Αύγουστο. Τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τη διαμόρφωση συνθηκών «αποπληθωρισμού».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFO, ο «δείκτης επιχειρηματικού κλίματος» στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) προειδοποίησε, προ ημερών, για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εντάσεις, όπως με την Ουκρανία, «θέτοντας σε κίνδυνο τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τη δυναμική ανάπτυξης». Πάντως, το περιοδικό «Der Spiegel» επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει πιθανότητα για οικονομικές εξελίξεις περισσότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες». Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ, το β' τρίμηνο του 2014 - σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - η ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,7% (από 0,9% στο α' τρίμηνο του 2014).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο η «διατηρήσιμη σύγκλιση» για την ένταξη στην ΟΝΕ(2016-06-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η στασιμότητα στην οικονομία και οι αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους(2015-01-09 00:00:00.0)
Μπρος - πίσω(2014-07-03 00:00:00.0)
Η κρίση βαθαίνει, ο πόλεμος πλησιάζει(2012-10-07 00:00:00.0)
Κακά σημάδια με τη βούλα της Κομισιόν(2002-08-11 00:00:00.0)
Στα ύψη το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ(2001-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ