Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε ένα απέραντο νεκροταφείο μετατρέπεται η Μεσόγειος

Associated Press

Συνεχίζεται αμείωτα το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών που θαλασσοπνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Οι άνθρωποι που, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, έφυγαν από τα σπίτια τους αφήνοντας πίσω τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους εμφυλίους και τις διώξεις, ψάχνουν νέες διαδρομές προς την «πολιτισμένη» Ευρώπη, που όμως οδηγούν στο θάνατο όπως έγινε ξανά στην Τήλο την περασμένη βδομάδα αλλά και στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας ξανά προχτές.

Σε τρεις μέρες τρία ναυάγια. Την Κυριακή άλλοι έξι κυνηγημένοι ανασύρθηκαν νεκροί νότια του νησιού Λαμπεντούζα (όπου στοιβάζονται ήδη χιλιάδες μετανάστες), όταν δουλεμπορικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 370 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ανατράπηκε. Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι οι άλλοι 364 διασώθηκαν, μετά από παρέμβαση δύο πλοίων του, σκάφους της ακτοφυλακής και ενός εμπορικού.

Ωστόσο, από το Σάββατο σε άλλα δύο ναυάγια, το ένα στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών και ένα και πάλι νότια της Λαμπεντούζα, έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη περίπτωση πάνω από 250 και στη δεύτερη 18 άνθρωποι που προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής. Μάλιστα, για την πρώτη περίπτωση, ο αξιωματούχος της λιβυκής ακτοφυλακής Μοχάμαντ Αμπντελατίφ πρόσθεσε άλλη μια πτυχή στην εξελισσόμενη θηριωδία: «Τα περισσότερα από τα πτώματα που εκβράστηκαν στις ακτές, εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί επειδή δεν έχουμε πόρους για να τα μετακινήσουμε. Επικοινωνήσαμε με όλους, το υπουργείο Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά κανείς δεν ήρθε να βοηθήσει». Επίσης πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 250 πτώματα παγιδευμένα κάτω από το νερό».

Στο Αιγαίο


Σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, οι διαδρομές των μεταναστών, μετά τους φράχτες στον Εβρο και το κυνήγι των ανθρώπων αυτών από τη «Frontex» και την ΕΛ.ΑΣ., πλέον βρίσκονται μέσα από το Αιγαίο και τα στελέχη του Λιμενικού συλλαμβάνουν εκατοντάδες μετανάστες καθημερινά. Από το Σάββατο μέχρι και χτες, εντοπίστηκαν, διεσώθησαν αλλά στη συνέχεια συνελήφθησαν συνολικά 464 μετανάστες και τρεις δουλέμποροι που εκμεταλλεύτηκαν τον πόνο και τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τεράστια ποσά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας, το 50% των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά προέρχεται από τη Συρία και οι υπόλοιποι από τρίτες χώρες. Αυτοί «μεταφέρονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής των μεταναστών είτε στη Χίο είτε στη Μυτιλήνη, είτε στη Δράμα είτε οπουδήποτε έχει θέση αυτή τη στιγμή η αστυνομία. Ανάμεσά τους, μπορώ να σας πω ήταν περίπου 100 παιδιά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά ήταν και διασωθέντες από τα ναυάγια». Οσο για τα κέντρα κράτησης είπε πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ροή είναι αυξημένη και αυτό σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή». Τέλος, ανέφερε ότι «ένα εκατομμύριο είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός Σύρων, που φιλοξενεί η Τουρκία και άλλοι τόσοι είναι περίπου στο Λίβανο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ