Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κυβερνητική «ανησυχία» για την απόδοση των αντιλαϊκών χαρατσιών

Στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης επανήλθαν με παρεμβάσεις τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, καθώς και βουλευτές της ΝΔ, στο πλαίσιο του συνολικότερου προβληματισμού της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης για το ποιο μείγμα αντιλαϊκών εισπρακτικών μέτρων μπορεί να αποδώσει τα επιδιωκόμενα ποσά για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Αφού πρώτα άφησαν για 2 χειμώνες τα λαϊκά νοικοκυριά να παγώσουν, μετά την «απογείωση» του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο (από 21 ευρώ το χειμώνα 2010-2011), στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης εκφράζουν τώρα τον προβληματισμό τους για την εισπρακτική «απόδοση» του βάρβαρου μέτρου, μετά την κατακόρυφη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης.

«Είναι αλήθεια» σημειώνει ο Χρ. Σταϊκούρας,«ότι στις δύο πρώτες περιόδου εφαρμογής του μέτρου της εναρμόνισης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης διαπιστώθηκε επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά και του περιβάλλοντος, σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, πραγματική απώλεια εσόδων ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ και υστέρηση έναντι των στόχων ύψους περίπου 740 εκατ. ευρώ. Αρα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, 33 βουλευτές της ΝΔ - σε μία ακόμα κίνηση που ντύνεται το μανδύα της «αποκατάστασης αδικιών» από τους ίδιους που τις ψήφισαν - με χθεσινή Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ζητούν την «ουσιαστική μείωση» του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας με τη σειρά τους ότι το κράτος θα έχει πολύ περισσότερα έσοδα από την αύξηση της κατανάλωσης.

Με τον ίδιο ακριβώς στόχο άλλωστε, την αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους για την παραπέρα στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, το υπουργείο Οικονομικών είχε «διαρρεύσει» στα τέλη Ιούνη ότι εξετάζει τη «σχέση μεταξύ απόδοσης και κοινωνικού κόστους» για όλα τα μέτρα της τελευταίας τετραετίας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι όποιες «διορθώσεις» γίνουν στη λεγόμενη «μετά την τρόικα εποχή», δε θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα από τη φοροληστεία, καθώς «δε θα επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους» και «την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων» που ματώνουν το λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ