Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από σήμερα οι αιτήσεις για το «ακατάσχετο»

Από σήμερα, 29 Ιούλη, αρχίζει η διαδικασία κατά την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για έναν καταθετικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο οι καταθέσεις τους δε θα μπορούν να κατασχεθούν από την εφορία μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αυτός ο λογαριασμός πρέπει υποχρεωτικά να είναι ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός/σύνταξή τους.

Η αίτηση για τη γνωστοποίηση αυτού του λογαριασμού στην εφορία γίνεται ηλεκτρονικά, στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet που λειτουργεί από σήμερα. Για την κατάθεση της αίτησης ο φορολογούμενος μπαίνει στο TAXISnet με τους προσωπικούς κωδικούς που έχει και στη συνέχεια δηλώνει τον αριθμό IBAN του λογαριασμού για τον οποίο επιθυμεί οι καταθέσεις του να είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Ο φορολογούμενος πρέπει να έχει εξασφαλίσει ότι η τράπεζα στην οποία έχει το συγκεκριμένο λογαριασμό έχει συσχετίσει αυτό το IBAN με τον ΑΦΜ του.

Η σχετική διαδικασία προβλέπεται από το νόμο 4254/2014 με βάση τον οποίο η Εφορία απέκτησε το δικαίωμα να κατάσχει τις καταθέσεις απ' οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό οποιουδήποτε στο σύστημα εμφανίζεται να χρωστά στο Δημόσιο. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σχετική ρύθμιση η κυβέρνηση όρισε σαν «ακατάσχετο» το ποσό των 1.500 ευρώ, πέραν του οποίου συνεχίζονται οι κατασχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ