Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα φέρνει το λεγόμενο νέο «αναπτυξιακό πρότυπο», στο οποίο εστιάζει το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Με αφορμή το Συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, διατυμπάνισε εκ νέου χτες τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης που αφορούν σε:

-- Μειώσεις φόρων επί των εταιρικών κερδών.

-- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται.

-- Φορολογικές περικοπές στον τομέα Ενέργειας, ζήτημα που θέτουν επίμονα οι ντόπιοι βιομήχανοι.

-- «Επέκταση της φορολογικής βάσης», ώστε να καταβάλλεται «ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους ανέργους». Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης.

Προλειαίνοντας το έδαφος για τα επερχόμενα νέα αντεργατικά μέτρα, ο Ν. Δένδιας ανέφερε τον κυβερνητικό στόχο για την «αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας». Επίσης και τη «σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά», μέτρο μέσω του οποίου τροφοδοτούν τους επιχειρηματίες με τεχνογνωσία, συνδέοντας την έρευνα οργανικά με τις επιδιώξεις τους και βεβαίως πάμφθηνο και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέφερε και το ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, το οποίο αποτελεί όχημα για τις «αναδιαρθρώσεις», τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών. Ο στόχος, όπως είπε, είναι «αφ' ενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις».

Οι ανταγωνισμοί στην Ενέργεια

Στο επίκεντρο των χτεσινών παρεμβάσεων στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα. Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου, διεκδικώντας την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας και των ντόπιων μονοπωλίων, σημείωσε ότι η «Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχτεί σε ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων Ενέργειας που χαράσσονται», και οι «χώρες που παίζουν ρόλο εγγυητή στην ενεργειακή ασφάλεια είναι αυτές που επιτυγχάνουν και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά οφέλη». Στην ανάγκη δημιουργίας «νέου στρατηγικού διαδρόμου από την Κασπία προς την Ευρώπη» αναφέρθηκε ο διευθυντής στην Ελλάδα του TAP, R. Scoufias, σύμφωνα με τον οποίο το «2020 ο αγωγός θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη». Ο γενικός διευθυντής της «National Energy Security» (Ρωσία) Κ. Simonov σημείωσε ότι η «απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ». Παράλληλα, κατηγόρησε την Κομισιόν για «ασάφειες» σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη «Socar», λέγοντας ότι «έχουμε απευθυνθεί στις Βρυξέλλες με ερώτημα, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το χειμώνα θα υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία φυσικού αερίου, λόγω Ουκρανίας, και όχι με ευθύνη της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός υποστήριξε την κατάτμηση της εταιρείας, λέγοντας ότι οι «αλλαγές με τη μικρή ΔΕΗ θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ