Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Κουβαρντάς» για τους καπιταλιστές

Προσπάθεια να συντηρήσει το δικομματικό καβγά γύρω απ' τη ΔΕΗ κατέβαλε και χτες ο Αλ. Τσίπρας, από την Ημαθία όπου περιόδευσε, με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέπεμψε το ζήτημα σύγκλησης της Ολομέλειας για προσχηματική συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Είχε ωστόσο και μια καλή κουβέντα για βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στους οποίους «έκλεισε το μάτι», υποστηρίζοντας ότι «αρχίζουν σιγά - σιγά, κάτω από τη λαϊκή πίεση και κατακραυγή και σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα, να διαφοροποιούνται» από την κυβερνητική πολιτική.

Κοροϊδεύοντας τον κόσμο, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται», όχι για να υποδείξει στους αγρότες, όπου απευθυνόταν, το μεγάλο κεφάλαιο σαν αντίπαλο που πρέπει να χτυπήσουν με την πάλη τους, αλλά για να το αθωώσει, ενοχοποιώντας τους «μπαταχτσήδες της διαπλοκής» και τα «επιχειρηματικά λαμόγια». Βγάζοντας λάδι τους καπιταλιστές, πρόσθεσε πως «οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει καθεστώς η Ελλάδα της αρπαχτής» και εξωραΐζοντας τη λυκοσυμμαχία τους, η στρατηγική της οποίας προεξοφλεί τον αφανισμό της αγροτιάς, ενισχύοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, κατηγορώντας προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν διαπραγματεύτηκαν το πλαίσιο της ΚΑΠ.

Ειδικότερα για τους ροδακινοπαραγωγούς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χαμηλή τιμή του προϊόντος τους, τους κάλεσε να εναποθέσουν ελπίδες στα ...κοινοτικά κονδύλια, υποδεικνύοντάς τα σαν έκτακτη λύση! Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι τόσα χρόνια πουλάει λιμάνια πότε σε Κινέζους, πότε σε Ρώσους, αλλά δεν έκανε καμία συμφωνία «με αυτές τις χώρες ώστε να έχει μια ανταποδοτικότητα και αυτή η συμφωνία να λέει ότι κάτι δίνω, αλλά και κάτι παίρνω, να υποχρεώσω αυτές τις χώρες να εισάγουν προϊόντα αγροτικά ποιοτικά».

Την ίδια ώρα, υποδείξεις στην κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως «πρωτίστως στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας» κάνει ο αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης. Σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», υποστήριξε ότι «εκεί προέκυψε το πρόβλημα, χάθηκαν, δηλαδή, σημαντικά πλεονεκτήματα που είχε η αγροτική οικονομία και που μπορεί ν' αποκαταστήσει, ένα σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης αφέθηκε να καταρρεύσει χωρίς λόγο και μείναμε πίσω σε τομείς, στους οποίους η ελληνική οικονομία είχε τεράστιο πλεονέκτημα, όπως στις νέες τεχνολογίες (...) πρέπει ν' αλλάξουμε ριζικά και τον προσανατολισμό που θα επηρεάσει τη στροφή των επενδύσεων σε πιο παραγωγικούς τομείς και αυτό είναι στο επίκεντρο της δικής μας προσέγγισης για την ανάπτυξη».

Ο Γ. Σταθάκης, κληθείς να σχολιάσει απόψεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη για τον προϋπολογισμό, παραδέχεται ότι «ο προϋπολογισμός και η σύνθεσή του επηρεάζει προφανώς όλο το μοντέλο ανάπτυξης σ' ένα επίπεδο» και επισημαίνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται σ' αυτή τη φάση υπέρ ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, στόχος που επιτυγχάνεται με σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και φοροαφαίμαξη του λαού. Δηλώνει επ' αυτού: «Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι η δημοσιονομική πλευρά, η ύπαρξη δηλαδή ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού διευκολύνει. Οχι πλεονασματικό όμως, γιατί ο πλεονασματικός προϋπολογισμός καταστρέφει. Αυτός τουλάχιστον που έχει δεσμευτεί το μνημόνιο, οι 4,5 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2020, είναι ασυμβίβαστος, ασύμβατος με οποιαδήποτε στροφή της οικονομίας προς το αναπτυξιακό μοντέλο». Η ένστασή του δηλαδή για τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς έγκειται στο ότι για την επίτευξή τους στερείται πολύτιμους πόρους η καπιταλιστική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ