Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Χρειάζεται οργάνωση της πάλης στις νέες συνθήκες

Να βγουν συμπεράσματα από το ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και τη στάση της απέναντι στην επιστράτευση

Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μεσημέρι του Σαββάτου

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μεσημέρι του Σαββάτου
Με την παρότρυνση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ, οι απεργοί της ΔΕΗ επέστρεψαν τμηματικά στη δουλειά τους, μετά την πολιτική επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου. Παρά τις κορόνες και τα μεγάλα λόγια από μερίδα των συνδικαλιστών, ακόμα και πριν ξεκινήσει η απεργία, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ δεν πήρε κανένα μέτρο για να θωρακίσει τους απεργούς.

Αντίθετα, έδειξε μεγάλη κωλυσιεργία να συνεδριάσει μετά την κήρυξη της επιστράτευσης (το απόγευμα του Σαββάτου συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και το απόγευμα της Κυριακής η διοίκηση!) και τελικά αποφάσισε να δώσει συνέχεια στις κινητοποιήσεις με ένα συλλαλητήριο που θα διοργανώσει αύριο Τετάρτη, στο Σύνταγμα, την ώρα που προγραμματίζεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι της ΔΕΗ από τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας κατήγγειλαν δημόσια ότι πριν ακόμα πάρουν το χαρτί της επιστράτευσης, ενημερώνονταν από τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας να πάνε για δουλειά.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους εργαζόμενους να εναποθέσουν όλες τις ελπίδες τους σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο, υποσχόμενος ακόμα και να επαναπροσλάβει όσους απολυθούν λόγω της επιστράτευσης. Στην πράξη, συμμετείχε κι αυτός στον τερματισμό κάθε κινητοποίησης που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων και την αλληλεγγύη που έμπρακτα εξέφρασε στους απεργούς ο λαός στη Δυτική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, στη Δυτική Μακεδονία που δόθηκε κυρίως ο αγώνας, στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, οι μονάδες που είχαν βγει εκτός λειτουργίας κρατήθηκαν από τους εργαζόμενους και από το λαό κλειστές μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, δηλαδή 48 σχεδόν ώρες μετά την επιστράτευση.

Στη συνεδρίαση της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ πρότεινε να κηρύξει η Ομοσπονδία νέα απεργία για την Τετάρτη, μαζί με το απογευματινό συλλαλητήριο, προκειμένου να σπάσει στην πράξη το καθεστώς τρόμου που πάει να επιβάλει η κυβέρνηση με την επιστράτευση. Καμιά από τις άλλες παρατάξεις δεν δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΜΕ, η οποία δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία!

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για την εξέλιξη της απεργιακής κινητοποίησης, συνέπεια της γενικότερης γραμμής της στο κίνημα, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της μετά την επιστράτευση. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά δείχνει πόσο αποφασισμένη είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει η αστική εξουσία, από τη διαστρέβλωση μέχρι την ανοιχτή τρομοκρατία με την επιστράτευση των απεργών. Αυτό κάνει σήμερα με τους απεργούς της ΔΕΗ, χθες με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο Μετρό, αύριο σε κάθε εργαζόμενο που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Η αλληλεγγύη που αναπτύχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από εργατικά συνδικάτα, φορείς, κατοίκους πόλεων ήταν σημαντική και πολύτιμη παρακαταθήκη.

Να μη φοβηθούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθούν από αυτές τις ενέργειες, αλλά με τον οργανωμένο αγώνα να τσακίσουν τον αυταρχισμό και αυτούς που τον προωθούν. Αναγκαία είναι η οργάνωση και η συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση, γιατί η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Επακόλουθο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης θα είναι η συνέχεια της επίθεσης, της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, της παραπέρα μείωσης των μισθών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι είτε μείνουν στη ΔΕΗ, είτε μετακινηθούν στη "μικρή ΔΕΗ". Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και κυρίως εκείνοι των σταθμών παραγωγής έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την επιστράτευση.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιδεινώνει τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ενέργεια και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μια διαφορετική διαχείριση στα πλαίσια εξυπηρέτησης των ίδιων στόχων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η γραμμή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Η γραμμή που έχει το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά την ηρωική στάση των απεργών, δεν είναι γραμμή σύγκρουσης με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά τη διευκολύνει. Αυτό έγινε φανερό και από τη δημόσια αντιπαράθεση.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ δεν οργάνωσε αντίσταση στην επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά με τη στάση της προωθούσε το αντίθετο. Μέσα από την κωλυσιεργία για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, ώστε να πάρει αποφάσεις οργάνωσης της αντίστασης, στην ουσία άφηναν τους εργαζόμενους έρμαια στις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Η ΔΑΚΕ προέτρεπε τους εργαζόμενους, όταν πάρουν τα χαρτιά της επιστράτευσης να πάνε για δουλειά, το ΕΑΜΕ πρότεινε στα λόγια "να καλέσουμε τους εργαζόμενους να σκίσουν τα χαρτιά της επιστράτευσης", αλλά οι εργαζόμενοι να πάνε για δουλειά.

Εμείς σαν "Αγωνιστική Συνεργασία" από την πρώτη στιγμή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης εκφράσαμε την ανάγκη να καταργήσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την επιστράτευση. Σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέσαμε πρόταση αγωνιστικά και συντεταγμένα η ΓΕΝΟΠ να αντιμετωπίσει την επιστράτευση με την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων, διατηρώντας την απεργία μέχρι τη λήξη της την Κυριακή το βράδυ και ταυτόχρονα να δούμε τις προϋποθέσεις συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με τη στήριξη όλου του εργατικού κινήματος της χώρας μας».

Στη Δυτική Μακεδονία

Το βράδυ της Κυριακής έγινε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, ενάντια στην επιστράτευση, με συμμετοχή εργαζομένων από τους σταθμούς παραγωγής και κατοίκων από τα γύρω χωριά.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης προϋποθέτει την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες, καθώς η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΣΕΕΕΝ τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει την ενημέρωση του λαού της περιοχής με εξορμήσεις και συσκέψεις.

Επίσης, κατήγγειλε το ρόλο της πλειοψηφίας στα σωματεία της ΔΕΗ, που πριν καν βγει η απόφαση της ΓΕΝΟΠ για τερματισμό της απεργίας, καλούσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά. Το Σάββατο και την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, ο λαός της περιοχής βρέθηκε πιο μαζικά στο πλευρό των απεργών. Μάλιστα, οι κάτοικοι της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου διοργάνωσαν συγκεντρώσεις το πρωί και το βράδυ της Κυριακής στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, το ΣΕΕΕΝ κάλεσε στις περιφρουρήσεις στις πύλες των ορυχείων και των ΑΗΣ και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πτολεμαΐδα, με σύνθημα «Κάτω η επιστράτευση». Παράλληλα, χαιρέτισε «την πρωτοβουλία των κατοίκων της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο την Κυριακή στην πύλη του ΑΗΣ Καρδιάς» και κάλεσε «σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, σωματεία και φορείς της περιοχής, αλλά και το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ

Με την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης το Σάββατο, το ΠΑΜΕ κάλεσε συνδικάτα και εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της ΔΕΗ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεκάδες συνδικάτα απ' όλη τη χώρα πήραν αποφάσεις αλληλεγγύης και εξέδωσαν ψηφίσματα ενάντια στην πολιτική επιστράτευση.

Δίνοντας άμεση απάντηση, το ΠΑΜΕ οργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συμμετείχαν συνδικαλιστές από κλαδικά σωματεία, από τους ναυτεργάτες, τις Κατασκευές, τις Τηλεπικοινωνίες, από το χώρο της Εκπαίδευσης και αλλού. Κατήγγειλαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και ζήτησαν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για πολιτική επιστράτευση. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των σωματείων ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, αλλά τους ειπώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος εκείνη την ώρα για να τους συναντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ