Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αντιπαραθέσεις για την πορεία αναδιάταξης της κεντροαριστεράς

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις εκλογές «κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας (...) πρωτίστως χάρη στη δική μας αντοχή». Αναγνώρισε ότι το 8% που πήρε η εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές είναι μεν «ποσοστό ανάγκης», αλλά «επιτρέπει να υπάρχουν τώρα αρκετές προϋποθέσεις διαλόγου για τη συσπείρωση της κεντροαριστεράς, της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Παράλληλα, περιέγραψε σαν στόχο ο χώρος του να είναι ο «τρίτος πόλος» στις επόμενες εκλογές, να έχει την «τρίτη εντολή» σχηματισμού κυβέρνησης. Χαρακτήρισε τη «συνεργασία» με την Ελιά «άψογη και αγαστή» και «ένα πρώτο βήμα, πολύ σημαντικό» για τη συσπείρωση του χώρου. Ως προς αυτό ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς». Εβαλε δε ως προϋποθέσεις συνεργασίας, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία για «κυβερνητική σταθερότητα αντί για παιχνίδια εφόδου και αστάθειας», «Εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας (...) αντί για τεχνητές πρόωρες εκλογές», «Συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς αντί της απομόνωσης».

Απέναντι σ' αυτά τα ερωτήματα, ζήτησε να τοποθετηθούν ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, κάθε κίνηση και πρόσωπο του χώρου. «Επιλογή μας ήταν πάντα η ευρύτερη δυνατή συνεργασία στη βάση των δικών μας στρατηγικών επιλογών. Και πάντα θέλαμε σ' αυτό και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά», συμπλήρωσε.

Πρότεινε να γίνει «ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης» με «όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου», με προηγούμενο «διάλογο» και «συνεννόηση». Προηγούμενα να γίνει «Εθνική Συνδιάσκεψη» στις 2 και 3 Σεπτέμβρη, ενώ στα εγκαίνια της ΔΕΘ να γίνει διάλογος με τους «κοινωνικούς εταίρους» για το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει «ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης» τον Οκτώβρη.

Σημειωτέον, τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκε η δημοσιοποίηση κειμένων από διαφορετικές ομάδες στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο προέρχεται από στελέχη «με αναφορές στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο» που έχουν «αποστασιοποιηθεί» από τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και λέγεται ότι συγκεντρώνει πάνω από χίλιες υπογραφές. Εκεί ο Ευ. Βενιζέλος κατηγορείται ότι μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε συμπλήρωμα της ΝΔ και ζητείται ο τερματισμός αυτής της σύμπραξης. «Μια προοδευτική παράταξη έχει συνομιλητές και συνεργάτες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις», σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο η Ελιά αποκαλείται «αποστεωμένο», «παραδομένο» και «ηττημένο» πολιτικό μόρφωμα.

Περίπου του ίδιου μήκους κύματος ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Δ. Κρεμαστινού στην εφημερίδα Real News, ότι «δεν υπάρχει Ελιά. Υπάρχει συνεργασία με άτομα που ηγούνται ανύπαρκτων κοινοβουλευτικών κομμάτων». Ο ίδιος δεν απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά κατά της Ελιάς εξαπέλυσε και με επιστολή του προς την ηγεσία του κόμματος.

Το δεύτερο κείμενο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και υπογράφεται από τους Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Π. Καψή, Αθ. Δρέττα, Κ. Σπηλιόπουλο και Θ. Χειμωνά, ενώ λέγεται πως ρόλο στη σύνταξή του έχουν διατελέσει -χωρίς να έχουν υπογράψει- οι Γ. Μανιάτης και Χρ. Πρωτόπαπας. Τα στελέχη αυτά ανήκουν στους λεγόμενους «μεταρρυθμιστές», απηχούν τις απόψεις Βενιζέλου και προκρίνουν την Ελιά ως λύση για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχουμε παντρευτεί τη ΝΔ, ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ