Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Νέες εκδόσεις, όπλο για τη νεολαία

Αυτές οι μέρες είναι ευκαιρία για κάθε νέο εργαζόμενο, άνεργο, για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που προβληματίζονται, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να ακονίσουν τη σκέψη τους με τη μελέτη επαναστατικού ποιοτικού βιβλίου.

Τέτοια βιβλία μπορούν να βρουν σε εκδηλώσεις και εκθέσεις βιβλίου που κάνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» ή από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της στο www.sep.gr.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να προμηθευτούν νέες και παλιές εκδόσεις, σε πολύ χαμηλές τιμές, στο βιβλιοπωλείο που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Παρακάτω, επιλέξαμε εκδόσεις που απαντούν σε ερωτήματα και προβληματισμούς που προκύπτουν από τις σύγχρονες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και την ταξική πάλη.

«Κόμμα παντός καιρού. Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα διατίθεται σε ειδική τιμή για το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Τι χρειάζεται σήμερα για να απαλλαγούμε από τη φτώχεια, την ανεργία, την κρίση και τους πολέμους; Φτάνει μία ή και πολλές απεργίες;

Μπορεί μια «καλύτερη» διαχείριση από μια αριστερή κυβέρνηση να λύσει τη μεγάλη αντίθεση ότι οι πολλοί με τη δουλειά τους παράγουν όλο τον πλούτο και όμως ανήκει σε μια χούφτα που ζει μέσα στη χλιδή ή να ανακουφίσει έστω προσωρινά;

Τι αγώνας χρειάζεται σήμερα;

Η συγκεκριμένη έκδοση προσπαθεί να φωτίσει ορισμένα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής δράσης που αφορούν το περιεχόμενο και τα προβλήματα πολιτικοποίησης του κινήματος, τα κριτήρια διαμόρφωσης των στόχων πάλης, τα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των αγώνων. Αναφέρεται στο ρόλο και στο περιεχόμενο της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς ως βασικό όρο για τη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών μαζών, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας.


Τέλος, αυτή η εκλαϊκευτική μπροσούρα φιλοδοξεί να συμβάλει στην προσπάθεια του ΚΚΕ, να υπηρετήσει ως «κόμμα παντός καιρού» (ως επαναστατική πρωτοπορία σε οποιεσδήποτε συνθήκες) την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης.

«Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση», Ρ. Λούξεμπουργκ

Το «Κοινωνική Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση» εκδόθηκε πρώτη φορά το 1899 και τα κείμενα που το απαρτίζουν γράφτηκαν στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Ρόζας Λούξεμπουργκ με την πρακτική του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η «Σύγχρονη Εποχή», επανεκδίδοντας το «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση» αναδεικνύει την επαναστατική αιχμή του συγγραφικού έργου της Ρόζας Λούξεμπουργκ, όχι ως απλή ιστορική υπενθύμιση, αλλά ως μια εργασία που διατηρεί τη ζωντάνια της και την επικαιρότητά της στο σήμερα.

Μέσα από την έκδοση προβάλλεται ο, αντικειμενικά περιορισμένος, χαρακτήρας της οικονομικής πάλης των εργατών και αναδεικνύεται η ανάγκη πάλης για την κατάκτηση της εξουσίας - την ένταξη της δράσης κάτω από αυτόν το σκοπό.

Επίσης, διαβάζοντας την παρούσα έκδοση, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πόσο παλιά είναι μια σειρά από φληναφήματα (π.χ. δίκτυα συνεταιρισμών, κοινωνική οικονομία κ.λπ.), μια σειρά από κοινωνικά γιατροσόφια που ο ρεφορμισμός και ο οπορτουνισμός τα παρουσιάζουν και σήμερα ως καινοτόμα και κινηματική σκέψη, ειδικά σε χώρους νεολαίας.

«Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», Ρατζανί Πάλμε Ντατ

Πώς γεννιέται και ισχυροποιείται ο φασισμός; Πώς αντιμετωπίζεται;

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις αυτό το βιβλίο που εκδίδεται πρώτη φορά στα Ελληνικά από τη «Σύγχρονη Εποχή». Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1934 και αποτελεί ένα ντοκουμέντο του κομμουνιστικού κινήματος, γραμμένο από ένα στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον Ρ. Π. Ντατ, που υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ και στέλεχος του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας.


Στο βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» αναδεικνύεται πως η αδυναμία της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής σε σχέση με όσα υπόσχεται, φέρνει πιο κοντά το φασισμό στη διακυβέρνηση.

Αναλύονται οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις της Γερμανίας από το 1918 έως το 1933, αλλά και της Ιταλίας.

Το βιβλίο προσφέρει γνώση για την ανάγκη πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, τόσο με το φασισμό όσο και με το ρεφορμισμό - οπορτουνισμό, που, σε τελευταία ανάλυση, εξίσου υπηρετούν τη διατήρηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του συστήματος.

«Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967», Μάκης Μαΐλης

Είναι οι σημερινές κινήσεις και ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα κάτι πρωτόγνωρο; Τι βρίσκεται πίσω από αυτές τις κινήσεις;

Η μελέτη με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους, οδηγεί σε συσχετισμούς των γεγονότων της περιόδου 1950 - 1967 με τα σημερινά γεγονότα.

Κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση αποτελούν:

-- Η κινητικότητα για τη διαμόρφωση νέων αστικών κομμάτων,

-- Οι μετακινήσεις αστών πολιτικών μεταξύ παλιών και νέων κομματικών σχηματισμών,

-- Η ρευστότητα στις μετακινήσεις τους αλλά και στη συγκρότηση των νέων πολιτικών σχημάτων που εμφανίζονται ως αντίπαλα μεταξύ τους.

Είναι οι σχέσεις της ελληνικής αστικής τάξης, των εκάστοτε πιο ισχυρών τμημάτων της, με τους ξένους συμμάχους της, σχέσεις συμμαχίας καπιταλιστικών συμφερόντων ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, που όμως διατρέχονται από την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ισχύος.

«Ρεπορτάζ κάτω από την κρεμάλα», Γ. Φούτσικ


Το έργο του Γ. Φούτσικ αποτελεί ανατύπωση από μια σπάνια έκδοση του εκδοτικού του ΚΚΕ «Νέα Ελλάδα», το οποίο το πρωτοτύπωσε στην πολιτική προσφυγιά το 1952.

Ο τίτλος του βιβλίου προσδιορίζει με σαφήνεια το περιεχόμενό του:

Ο Γιούλιους Φούτσικ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Rude Pravo» («Ρούντε Πράβο»), κατέγραψε στις συνθήκες της απομόνωσής του στις φυλακές Πάνκρατς της Πράγας, τις μέρες από τη σύλληψή του από την Γκεστάπο και τσέχικα όργανα της Ασφάλειας έως τη μεταφορά του στη Γερμανία όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1943 από τους Ναζί στο Βερολίνο.

Το βιβλίο μπορεί να εμπνεύσει αντοχή στους νέους κομμουνιστές. Αναδεικνύει την ταξική αδιαλλαξία, την ανιδιοτέλεια, στοιχεία απαραίτητα στην πάλη απέναντι σε πανίσχυρους κρατικούς μηχανισμούς. Ηρωισμός που βασίζεται στην επιστημονική γνώση πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.




Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ