Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συρρικνώνεται διαρκώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
  • Με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου έχει χάσει ήδη το 50% των δραστηριοτήτων και των εσόδων της
  • Σε αγώνα καλεί τους εργαζόμενους η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση»

Να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά το «παρών» στους αγώνες μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να μην επαναπαύονται σε ψευτοϋποσχέσεις για επιλεκτική δήθεν μεταχείριση ή για παροχές μέσω «ειδικών μισθολογίων», καλεί τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ).

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν τη συντεχνιακή συμπεριφορά κλάδων της ΥΠΑ, όπως αυτή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που προκλητικά απείχαν από την πανελλαδική κινητοποίηση της 17ης Μάη για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα δε λύνονται με το ξεπούλημα των λαϊκών συμφερόντων ούτε με την υποταγή και απουσία από τους αγώνες.

Σε ανακοίνωσή της ΕΣΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά βδομάδων από τη λειτουργία του ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων (ΔΑΑ) και την κατάργηση του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών (ΚΑΑ), επισημαίνεται ότι ήδη η ΥΠΑ έχει χάσει το 50% των δραστηριοτήτων και των εσόδων της, ενώ δυσάρεστες προμηνύονται και οι συνέπειες για τους περίπου 500 υπαλλήλους που εξακολουθούν να παραμένουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο ΚΑΑ σαν οργανική μονάδα της ΥΠΑ «καταργείται αυτοδικαίως» (άρθρο 4 του Προεδρικού Διατάγματος περί τροποποίησης του Οργανισμού της ΥΠΑ) και η κατάργηση αυτή βέβαια σημαίνει και την κατάργηση αντίστοιχων οργανικών θέσεων της υπηρεσίας. Εξάλλου, πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο η μέχρι τώρα αρμοδιότητα της ΥΠΑ για τη διερεύνηση ατυχημάτων ανατίθεται σε κάποια... ανεξάρτητη αρχή.

«Βασικό επιχείρημα γι' αυτή την εξέλιξη ήταν η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 94/56/ΕΚ, ενώ για να υποστηρίξουν την απογύμνωση της ΥΠΑ "επιστρατεύτηκαν και αυτόκλητοι κεκράκτες"», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Είναι θλιβερό εργαζόμενοι στην ΥΠΑ να στηρίζουν αυτή την άποψη με επιχείρημα ότι η υπηρεσία δεν εξασφαλίζει αμεροληψία - ανεξαρτησία στη διερεύνηση ατυχημάτων, προτείνοντας ταυτόχρονα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής την υπαγωγή και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών σε άλλη εκτός ΥΠΑ, αρχή.

Τέλος, όσον αφορά το πλαίσιο συσπείρωσης των εργαζομένων, η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι: Εγκατάλειψη ακόμα και κάθε σκέψης για παρέμβαση σε βάρος των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων, όπως επίσης και απόκρουση κάθε σκέψης για διάλογο που δε θα αποβλέπει στη διεύρυνση των κατακτήσεων. Διεκδίκηση ικανοποίησης ριζοσπαστικών αιτημάτων που θα βελτιώνουν την κατάσταση των εργαζομένων και θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Ειδικά για την ΥΠΑ, μοναδικό αίτημα, η ικανοποίηση του οποίου δίνει οριστική λύση σε όλα τα προβλήματα, είναι: Υπαγωγή του ΔΑΑ στην ενιαία και δημόσια ΥΠΑ, στην οποία πρέπει να επανέλθουν όλες οι δραστηριότητες και αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ