Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κρίμα, συναγωνιστή Μίκη...

Στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του Φώντα Λάδη, «Μίκης Θεοδωράκης: Το χρονικό μιας επανάστασης 1960-'67», ο Μίκης Θεοδωράκης, που παραβρέθηκε και ο ίδιος, είπε μεταξύ άλλων: «Η πεμπτουσία της Εθνικής Αντίστασης δεν πέρασε στη νεότερη γενιά. Χάρη στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, για παράδειγμα, που συνέδεσε το όνομά του με το Γοργοπόταμο, έμαθε ο ελληνικός λαός για το Γοργοπόταμο. Αν ήταν μόνο οι κουκουέδες, δε θα μαθαίναμε απολύτως τίποτε γι' αυτόν...».

Προκαλεί, πραγματικά, απορία και κατάπληξη, πώς ο μεγάλος αυτός δημιουργός στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, δείχνεται τόσο ξένος και άσχετος σε θέματα πολιτικής, ακόμα και απλής εκτίμησης ιστορικών γεγονότων, που ο ίδιος τα έζησε παλιότερα, αλλά και σήμερα τα βιώνει, αφού εδώ στην Ελλάδα ζει. Στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης προκαλεί αλγεινή εντύπωση και βαθιά πίκρα, να ακούν από το στόμα του Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο, παρ' όλα τα κατά καιρούς «παραπατήματά» του θεωρούν συμπολεμιστή τους και συνοδοιπόρο στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που περάσαμε μαζί - Μακρονήσια, φυλακές, κατατρεγμούς, βασανιστήρια) τόσο κραυγαλέες ιστορικές ανακρίβειες και τέτοιες αυθαίρετες και ανερμάτιστες (ας μου επιτραπεί η λέξη) «διαπιστώσεις».

Αλήθεια, ποιος καλής πίστης άνθρωπος θα ακούσει ότι ο Γοργοπόταμος έγινε γνωστός στον ελληνικό λαό χάρη στον Γιαννόπουλο(!) και δε θα αγανακτήσει; Ο Γιαννόπουλος (τον οποίο ακόμα και δικοί του άνθρωποι τον «ζωγράφισαν», όπως όλοι γνωρίζουμε), ανεβαίνει κάθε φορά στο Γοργοπόταμο, παρέα με πέντε - δέκα «σφραγιδοφύλακες» της ΠΟΑΕΑ και με όλη «τη σάρα και τη μάρα» (ΠΑΟτζήδες, Τσαουσαντώνηδες και κάθε λογής παρακρατικούς ληστοσυμμορίτες και συνεργάτες των κατακτητών, που τώρα παριστάνουν τους αντιστασιακούς), με μοναδικό σκοπό να υμνήσει τον «μεγάλο ηγέτη» Σημίτη και το «έργο» του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς, οι πραγματικοί αντιστασιακοί, η ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αντιστασιακών Οργανώσεων ανεβαίνουμε στο Γοργοπόταμο και κάνουμε τα βουνά και τις χαράδρες εκεί γύρω να αντιβουίζουν από τα τραγούδια του αγώνα μας και από το λόγο τον αντιστασιακό. Στην τελευταία εκδήλωση (στις 3 Δεκέμβρη του 2000) μετρηθήκαμε εκεί επάνω, στον ιστορικό χώρο, έξι και παραπάνω χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών. Στις ομιλίες μας αναδείχνουμε το πραγματικό πρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης και το νόημα του ηρωικού εκείνου αγώνα μας. Αναφερόμαστε σε όλες τις γενιές των αγωνιστών, και δεν «πηδάμε τους Λαμπράκηδες», όπως ισχυρίστηκε ο Μ. Θ. Εμείς δεν υποτιμούμε και δεν παραγνωρίζουμε το έργο και την προσφορά κανενός.

Θα ήταν, πραγματικά, χρήσιμο και για τον ίδιο (ως μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ τον καλώ από αυτήν εδώ τη στήλη), να ανεβεί τον επόμενο Νοέμβρη μαζί μας στο Γοργοπόταμο, να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» ποιοι σέβονται και τιμούν, όπως της πρέπει, την Εθνική Αντίσταση, και ποιοι, αντίθετα, παριστάνοντας τους στυλοβάτες και τους κήνσορές της, ασελγούν σε βάρος της ιστορικής αλήθειας, και καπηλεύονται ασύστολα την ιερή υπόθεση, για προσωπική τους προβολή και για λόγους ψηφοθηρικούς και μόνο.

Σεβόμενος την ιστορία και τους αγώνες του, και αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικό το ιδιόρρυθμον του χαρακτήρα του, θα πω μονάχα, τελειώνοντας: Κρίμα, συναγωνιστή Μίκη...


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ