Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πεδίο άκρατης εμπορευματοποίησης η ψυχική Υγεία

Τα ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» εμφάνιζαν σε ποσοστό 30% νοσηλευόμενους που δεν υπήρχαν

Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της ψυχικής Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της ψυχικής Υγείας
Η εκχώρηση της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» μετέτρεψε τους ψυχικά αρρώστους σε πηγή πλουτισμού για τους επιχειρηματίες του χώρου, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ξεκοκαλίσουν όσα περισσότερα κονδύλια μπορούν, από κρατικούς κι ευρωενωσιακούς πόρους. Την ίδια ώρα, σε πολλές από αυτές τις δομές, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου του υπουργείου Υγείας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ένας στους τρεις ασθενείς, όπως έχουν δηλωθεί από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα») και οι οποίοι δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν την περίοδο από τον Ιούλη του 2013 έως και τον Απρίλη του 2014 σε 68 ΝΠΙΔ, που λειτουργούν 272 μονάδες για ψυχικά πάσχοντες. Συνολικά, αυτές οι μονάδες επιχορηγούνταν με 90 εκ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας διενήργησε έλεγχο με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), σε συνολικά 37.154 δηλωθέντες ως ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τις επιχορηγούμενες Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Από τις διασταυρώσεις, διαπιστώθηκε ότι 12.855 δηλωθέντες (ποσοστό 34,6%) είχαν άκυρα ΑΜΚΑ. Μάλιστα μερικοί από αυτούς είχαν πεθάνει.

Αξιοποιώντας το πόρισμα που η ίδια συνέταξε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή επιχορήγηση κόβεται κατά 30 εκ. ευρώ, όσο είναι και το ποσοστό των νοσηλευομένων - «μαϊμού» και ότι ανάλογους ελέγχους θα κάνει και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς κάποιες μονάδες εισέπρατταν από τον Οργανισμό νοσήλια για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε ψυχικά πάσχοντες που είναι ασφαλισμένοι σ' αυτόν. Καθόλου απίθανο, οι όποιοι έλεγχοι να αξιοποιηθούν για τη μείωση των κονδυλίων που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε το κόστος να μεταφερθεί ακόμα περισσότερο στην πλάτη των ασφαλισμένων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ζ. Μακρή υπερασπίστηκε την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ενοχοποιείται «απριόρι». Σε ερώτηση για το αν θα αναπτυχθούν δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, είπε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την ανάπτυξη δημόσιων δομών.

Στο μεταξύ, οι συνέπειες από το κλείσιμο των ψυχιατρείων, της μη ολοκληρωμένης λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και της μη ανάπτυξης δημόσιων ψυχικών δομών καταγράφονται ανάγλυφα στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, κύρια στις εφημερίες.

Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό, η ανάπτυξη ράντζων στην ψυχιατρική κλινική, που έχει 20 κρεβάτια, είναι συνηθισμένη κατάσταση σε κάθε εφημερία. Ομως στη χτεσινή εφημερία σημειώθηκε ρεκόρ ράντζων, τα οποία έφτασαν τα 31, ενώ συνήθως κυμαίνονταν κοντά στα 25. Δηλαδή, συνολικά στην κλινική, νοσηλεύτηκαν χτες 51 άρρωστοι. Την ίδια ώρα, στο Κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχει έτοιμη κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και δε λειτουργεί ακόμα!

Το Σωματείο των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και επιστημονικά όργανα των γιατρών έχουν κάνει επανειλημμένες παραστάσεις στη διοίκηση του Ευαγγελισμού για την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δε θα ανεχτούμε άλλο την εξαθλίωση του λαού μας και τη νοσηλεία ανθρώπων σε συνθήκες στάβλου», τονίζει το σωματείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύμα επίθεσης στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση(2023-11-25 00:00:00.0)
Υπονόμευση της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ μέσω ΣΔΙΤ(2022-09-06 00:00:00.0)
Νοσηλεία ψυχικά πασχόντων σε ράντζα(2008-10-24 00:00:00.0)
Θλιβερός απολογισμός στο φόντο της εμπορευματοποίησης(2008-10-11 00:00:00.0)
Στο δρόμο οι ψυχικά πάσχοντες(2005-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ