Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παζάρια στο φόντο ενδοαστικών αντιπαραθέσεων

Συμβιβασμός στις ενδοαστικές αντιθέσεις αναζητείται στη συζήτηση για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν (φωτ. από το πρόσφατο «ντιμπέιτ» των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας)

Associated Press

Συμβιβασμός στις ενδοαστικές αντιθέσεις αναζητείται στη συζήτηση για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν (φωτ. από το πρόσφατο «ντιμπέιτ» των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας)
Σε ένα πρώτο παζάρι για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν διαδεχόμενος τον Μπαρόζο, για το πώς θα συνεχιστούν απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα παντού στην ΕΕ δίχως σοβαρές λαϊκές αντιδράσεις και πώς θα εξισορροπηθούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα ευρωενωσιακών μονοπωλίων εξελίχθηκε το «δείπνο εργασίας» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, χτες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των «28» συναντήθηκαν λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, με πρώτο ζήτημα στην ατζέντα τους την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν. Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, που τίθεται για πρώτη φορά πλήρως σε ισχύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι κυβερνήσεις των «28») καλούνται να εισηγηθούν τέλη Ιούνη έναν υποψήφιο για την προεδρία της επόμενης Κομισιόν, «λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών». Η υποψηφιότητα τίθεται σε ψηφοφορία στη νέα Ευρωβουλή με ζητούμενο να λάβει 376 ψήφους. Φαβορί θεωρούνταν οι δύο υποψήφιοι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 213 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο) και ο Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών (οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι, συγκεντρώνοντας 190 έδρες).

Βέβαια, καθώς το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων, δεν αποκλείεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει έναν τρίτο υποψήφιο. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορούν ήδη ονόματα, όπως αυτό της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, και της πρωθυπουργού της Δανίας, Χέλε Θόρνινγ Σμιντ.

«Ο Γιούνκερ και ο Σουλτς πρέπει να τα βρουν αν δε θέλουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βγάλει ένα λαγό για να διαδεχθεί το Μπαρόζο», σχολιάζουν σχετικά διπλωμάτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές είναι απαραίτητη για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τη νέα Ευρωβουλή, αλλιώς οι ψήφοι δε βγαίνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το απόγευμα η διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε την πρώτη διερευνητική εντολή στον υποψήφιο του ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του. Ο ίδιος ο πρόεδρος της απερχόμενης ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σοσιαλδημοκράτες να στηρίξουν τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Να σημειωθεί ότι οι ζυμώσεις για την ανάδειξη του προέδρου της Επιτροπής θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του Ιούνη. Η Σύνοδος Κορυφής της 26ης και 27ης Ιούνη στην Αθήνα θα προτείνει στη νέα Ευρωβουλή το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο, τον οποίο καλείται να υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο αρχές Ιούλη.

Στο τραπέζι των «28» συζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση των λεγόμενων «ευρωσκεπτικιστικών» και των ακροδεξιών δυνάμεων, στην πραγματικότητα γνήσια αστικά ρεύματα τα οποία υπηρετούν επιδιώξεις διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου που επιζητούν την αναμόρφωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ακόμη και με αποχώρηση χωρών από αυτήν, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι «28» αναζητούν τρόπους ώστε με άλλα μείγματα διαχείρισης να ξεπεράσουν τέτοια ζητήματα, να αμβλυνθούν ενδοαστικές αντιθέσεις, πάντα σε όφελος συνολικά του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου.

Στο δείπνο εργασίας συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε επίσης και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε δηλώσεις του επέμεινε υπέρ της «ανταγωνιστικότητας» και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, φυσικά δίχως δικαιώματα και με μισθούς πείνας, ακριβώς καταπώς εξυπηρετεί τους στόχους ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στις Βρυξέλλες μετέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, για να συμμετάσχει στη χτεσινή συνάντηση των 19 πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών οι οποίοι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά τη συνδρομή της ΕΕ στην εξαγορά της λαϊκής ανοχής με ψίχουλα(2015-03-14 00:00:00.0)
Είναι Γιαννάκης...(2014-10-02 00:00:00.0)
Ενταση των ενδοαστικών αντιθέσεων και των «ανησυχιών» για την εξέλιξή τους(2014-07-04 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή στρατηγική σύγκλιση όλων των υποψηφίων για τα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου(2014-07-02 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και παζάρια μεταφέρονται σήμερα στην Αθήνα(2014-05-30 00:00:00.0)
Για το θεαθήναι(2009-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ