Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας γονιών και εκπαιδευτικών χτες στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Οι νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων και η εφαρμογή του νόμου για το νέο λύκειο με εξέταση των μαθητών της Α' τάξης με "τράπεζα θεμάτων" βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας γονιών και εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας.

«Διώχνουνε δασκάλους κλείνουνε σχολειά, τα παιδιά μας βάζουν σε αίθουσες κλουβιά», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση στην οποία κάλεσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1329/2014) η υπουργική απόφαση για καταργήσεις, συγχωνεύσεις, αλλαγές στην οργανικότητα και ιδρύσεις σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προβλέπει την κατάργηση 15 δημοτικών σχολείων και 30 νηπιαγωγείων και συγχωνεύσεις 128 δημοτικών σχολείων σε 64 (από τα οποία τα περισσότερα είναι στην Αττική) και 77 νηπιαγωγείων σε 37. Τη νέα αυτή επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, τονίζοντας ότι έρχεται μετά από την αύξηση μαθητών ανά τμήμα, μετά τις πρώτες διαθεσιμότητες - απολύσεις εκπαιδευτικών και στον ορίζοντά της έχει την οικοδόμηση του νέου πολυδύναμου σχολείου.

Στη συνάντησή της με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, αντιπροσωπεία γονιών και εκπαιδευτικών ζήτησε να μην προχωρήσει καμία νέα συγχώνευση - κατάργηση σχολείου και - έστω και την τελευταία στιγμή - το υπουργείο να αναστείλει την εφαρμογή του συστήματος της εξέτασης των μαθητών της Α' Λυκείου μέσα από «τράπεζα θεμάτων».

Σύμφωνα με εκπροσώπους γονιών και εκπαιδευτικών, ο υφυπουργός είπε ότι οι συγχωνεύσεις βασίστηκαν σε προτάσεις διευθυντών εκπαίδευσης και περιφερειακών διευθυντών, ενώ προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι έχει τεθεί σαν «οροφή» ο αριθμός 350 παιδιών ανά σχολείο. Σε ό,τι αφορά την «τράπεζα θεμάτων», ο υφυπουργός απέκλεισε την αναστολή του μέτρου έστω για φέτος, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειές του.

Εχοντας εμπειρία ήδη από το προηγούμενο κύμα μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς ήδη έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινήσεις συντονισμού και ενημέρωσης σε τοπικό και περισσότερο κεντρικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης έχουν αναλάβει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και η Ενωση Γονέων του Δήμου, με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων. Οι παραπάνω συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής την Παρασκευή, 30 Μάη, στις 2 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ