Δευτέρα 26 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δολοφονίες, αποχή και μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος

Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που συνέχισε ωστόσο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ανεξαρτητοποιήθηκαν και μάλιστα χτες προχώρησαν και στην ένωσή τους και τη συγκρότηση της λεγόμενης «Νέας Ρωσίας» ως ανεξάρτητου κράτους. Στις επιχειρήσεις που έγιναν σε αυτές τις περιοχές υπήρξαν απώλειες και από την πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου και από την πλευρά των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, όμως κάλπες στήθηκαν σε ελάχιστα τμήματα.

Η ίδια η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών αναγνωρίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε γύρω στο 40% ενώ ακόμα και στο Κίεβο κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα. Σύμφωνα με τα exit polls ξεκάθαρος νικητής και μάλιστα από τον πρώτο γύρο με ποσοστά από 56 έως 57,3% εμφανίζεται ο «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο, ο μεγαλοκαπιταλιστής που εκτός από τη σοκολατοβιομηχανία «Ροσέν» κατέχει και αυτοκινητοβιομηχανία και μέσα ενημέρωσης, έχει τη στήριξη της Γερμανίας και φέρεται να είναι ο γεφυροποιός με τη Ρωσία. Ακολουθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, υποψήφια του κυβερνητικού κόμματος «Μπατίβτσινα» (Πατρίδα), πρώην πρωθυπουργός και «βασίλισσα του αερίου» με 12,9%.

Οσο για τη συναπόφαση των επαρχιών της ανατολής για τη δημιουργία του νέου κράτους, της Νέας Ρωσίας, όπου η πρώτη του απόφαση είναι η συγκρότηση στρατού ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τις δυνάμεις του Κιέβου, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία αντίδραση είτε από την κυβέρνηση είτε από τη ρωσική κυβέρνηση.

Θάνατος Ιταλού δημοσιογράφου το Σάββατο

Ο Ιταλός φωτορεπόρτερ Αντρέα Ρονκέλι, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου «Cesura» και εργαζόταν γι' αυτό, σκοτώθηκε το Σάββατο στο χωριό Αντρέεβκα, κοντά στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας μαζί με τον διερμηνέα του Αντρέι Μιρόνοφ, ρωσικής καταγωγής με ιταλικό διαβατήριο, επιβεβαίωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι σοροί των δύο ανδρών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ. Μέλη της οικογένειας του Ρονκέλι θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για την αναγνώριση της σορού του.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες δέχτηκαν επίθεση με βλήματα όλμων. Ο 30χρονος Ρονκέλι από την Πιατσέντσα της βορειοανατολικής Ιταλίας ζούσε μεταξύ Μόσχας και Μιλάνου και συνεργαζόταν με πολλά μέσα ενημέρωσης. Ο Ρονκέλι βρισκόταν στο Ντονέτσκ μαζί με τον διερμηνέα του εδώ και αρκετές μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ