Δευτέρα 26 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσιάζεται ως «νομιμοποιημένος» διαχειριστής των αστικών συμφερόντων

Προσπάθεια να ερμηνεύσουν θετικά τα εκλογικά αποτελέσματα κατέβαλαν τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η πρωτιά του κόμματός τους έναντι της ΝΔ δε συνοδεύτηκε από αύξηση των ποσοστών του (ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνη του 2012), ούτε από αυτό που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιόριζε ότι θα ήταν εντολή για εκλογές, δηλαδή το να περάσει έστω και κατά μία ψήφο το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε δήλωσή του αργά χτες το βράδυ, ζήτησε εκλογές για την «αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την «ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί το εθνικό θέμα του χρέους και να επιβάλει νέα μέτρα». Ζήτησε, δηλαδή, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση για διευθέτηση του χρέους που τη θεωρεί ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ερμήνευσε το αποτέλεσμα σαν καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων και ήττα της λιτότητας, προτάσσοντας την προσδοκία ευνοϊκού για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος στην περιφέρεια Αττικής. Με φανφάρες περί «πορείας του λαού προς τη χειραφέτηση και τη λαϊκή κυριαρχία», ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μιας «πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας» που θα αναλάβει το έργο της «ανασυγκρότησης της πατρίδας», όπως είπε, εννοώντας την ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας με τις «πλάτες» του κρατικού κορβανά.

Την ίδια ώρα, και από την πλευρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η παραδοχή ότι το αποτέλεσμα θα επιταχύνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, στις οποίες προσβλέπει για την εξεύρεση συμμάχων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αυταπάτες που καλλιέργησε, τις υποσχέσεις που ανέξοδα μοίρασε εγκλώβισε μεν δυνάμεις στο δίπολο, ωστόσο δεν μπόρεσε να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ακριβώς γιατί το διάστημα που μεσολάβησε απ' τις εκλογές του 2012 επιβεβαίωσε ότι «παίζει» στο ίδιο «γήπεδο» με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ