Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας

Σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης για το μακελειό στην Οδησσό στις 2 Μάη και τις εξελίξεις στην Ουκρανία γενικότερα τονίζει: «Η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου που είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος και της ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανοιχτά πριμοδοτεί και στηρίζει τέτοιες ενέργειες και ένοπλες ομάδες. Η υποκρισία τους φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα, όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναφέρονται στο "σεβασμό των νόμων και του συντάγματος", αφού τα ποδοπάτησαν πρώτα όλα με ένοπλο πραξικόπημα. Το καθεστώς μάλιστα στέλνει το στρατό στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει το λαό που εκφράζει απέναντι στο αυταρχικό και φασιστικό καθεστώς τη διαμαρτυρία του, είτε γενικά, είτε για τη στάση του απέναντι στις εθνικές και γλωσσικές μειονότητες. Ταυτόχρονα, τμήματα του λαού αντιδρούν απέναντι σε ρεβανσιστικές ενέργειες προς την ιστορία, τα μνημεία της και στην αποκατάσταση των ναζιστικών συμβόλων και των νοσταλγών των συνεργατών των Ναζί στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια, καταγγέλλει τις διώξεις κατά πολιτικών κομμάτων που αντιδρούν στο νέο καθεστώς και τις επιθέσεις κατά του ΚΚ Ουκρανίας και υπογραμμίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις της, χέρι - χέρι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρουν τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σπρώχνοντας τη χώρα σε μια ένοπλη εσωτερική διαμάχη για τα γεω-στρατηγικά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία στην περιοχή. Η ανοιχτή υποστήριξη σε φασιστικές και σοβινιστικές δυνάμεις και πολιτικές χειροτερεύει παραπέρα την κατάσταση, προκαλώντας τα αισθήματα του ουκρανικού λαού, αλλά και των λαών της περιοχής, ενισχύοντας υπερ-εθνικιστικές τάσεις σε πολλούς ανθρώπους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της ειδικότερα, κλιμακώνει την ένταση με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τζον Κέρι στις 29 Απρίλη στην Ουάσιγκτον που απροκάλυπτα επικαλείται το άρθρο 5 του ιδρυτικού συμφώνου του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρεται σε «ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων μελών στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών», θεωρώντας έτσι την Ουκρανία έδαφος του ΝΑΤΟ, ενώ αυτή δεν είναι μέλος της!».

Και καταλήγει: «Το ΠΣΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ σε πολλές γειτονικές χώρες, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί πράκτορες βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στη χώρα για να ενισχύσουν τις εντάσεις και να υποστηρίξουν το καθεστώς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό, στις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αλλά και στο αναφαίρετο δικαίωμά τους να αποφασίσουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της Ουκρανίας, δίχως οποιαδήποτε ξένη πολιτική ή στρατιωτική παρέμβαση και κυριαρχία.

Οι λαοί της Ουκρανίας και της περιοχής μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί.

Εξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία!»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ