Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ζεσταίνουν» μηχανές για τις προεδρικές εκλογές

Εσωκομματικές διεργασίες σε όλα τα στρατόπεδα

Τριήμερη συνάντηση με τη συμμετοχή 300 βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών του AKP ξεκινά σήμερα στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η υποψηφιότητα που θα προτείνει το κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Στελέχη του AKP, που θεωρούν δεδομένο πως υποψήφιος εκ μέρους του κόμματος θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωναν ανώνυμα στη «Χουριέτ» πως η συνάντηση θα εξετάσει και ποιος θα καταλάβει τη θέση του ηγέτη του AKP και άρα και του πρωθυπουργού.

Αντίστοιχες ετοιμασίες γίνονται και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ανακοίνωσε ευρύ «ανασχηματισμό» οργάνων του κόμματος, με πρώτο το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο, επιδιώκοντας μια ανανέωση που θα δώσει αποτελέσματα καλύτερα από αυτά των τοπικών εκλογών του Μάρτη, όπου οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του Εθνικιστικού κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέλαβε ότι ο Ερντογάν πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από την πρωθυπουργία, ειδικά αν καταθέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία. Σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους είπε ότι στελέχη του AKP προτιμούν έναν πιο «παθητικό» πρωθυπουργό αντί για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ (που κατά πολλούς μπορεί να «ανταλλάξει» την Προεδρία με την πρωθυπουργία του Ερντογάν).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ