Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδοση του Γκιουλέν ζητά ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν επανέλαβε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό PBS, ο Ερντογάν δήλωσε - σύμφωνα με τα πρακτορεία - σχετικά με τον Γκιουλέν ότι «αυτά τα στοιχεία τα οποία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες επειδή αυτό που κάνουν σε μας εκεί, μπορεί να το κάνουν και στους οικοδεσπότες τους», προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ακυρώσει το διαβατήριο του Γκιουλέν αλλά εκείνος παραμένει στις ΗΠΑ με «πράσινη» κάρτα ως νόμιμος κάτοικος. Ακόμα, συμπλήρωσε όλο νόημα, ότι η Τουρκία έχει απαντήσει θετικά σε περισσότερα από δέκα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και έτσι προσδοκά αντίστοιχη ανταπόκριση από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι ο Φετ. Γκιουλέν, μέχρι πριν από λίγους μήνες ένας από τους βασικότερους συμμάχους του Ερντογάν θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις, που «ξέσπασαν» τον περασμένο Δεκέμβρη, στοχοποιώντας το σημερινό πρωθυπουργό στο πλαίσιο μιας ενδοαστικής αντιπαράθεσης που αντανακλά και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην κρίσιμη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν φέρεται να χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους απέναντι στην «κριτική» που άσκησε σε χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα. Μετά από την ανησυχία που εξέφρασε ο Χοακίμ Γκάουκ για τις απαγορεύσεις πρόσβασης σε δίκτυα «κοινωνικής δικτύωσης», ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν θα ανεχθούμε ποτέ μια επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας», αποδίδοντας στον Γκάουκ «ανάρμοστες» δηλώσεις.

  • Στο μεταξύ, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτημα για να αποφυλακιστεί από το νησί Ιμραλί και να συνεχίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ