Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών

ΑΒΑΝΑ.--

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί από χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Πρώτος σταθμός ήταν η Κούβα όπου συναντήθηκε στην Αβάνα με τον ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια. Στη συνάντηση, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως μη αποδεκτό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για κάτι «που βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών - μελών του ΟΗΕ». Οπως αναφέρουν τοπικά μέσα, η συνάντηση οδήγησε σε ανανέωση των συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δύο χώρες στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της φαρμακοβιομηχανίας και της Ενέργειας που ισχύουν ως το 2020. Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επαίνεσε την Κούβα για το νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης στο λιμάνι του Μαριέλ, όπου αναμένεται να επενδύσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από διάφορες χώρες, πρωτίστως τη Βραζιλία αλλά και την Κίνα που επίσης πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα στη συγκεκριμένη ήπειρο.

Και οι δύο ΥΠΕΞ, με δηλώσεις τους καταδίκασαν τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της Ουκρανίας και ο Λαβρόφ ευχαρίστησε τον ΥΠΕΞ της Κούβας που κατανοεί τη στάση της χώρας στη σύγκρουση. Ο τελευταίος τόνισε ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί μια σημαντική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επόμενοι σταθμοί του Ρώσου αξιωματούχου θα είναι η Νικαράγουα και το Περού, επισκέψεις που έχουν ως διακηρυγμένο στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ