Κυριακή 27 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιδραστική κυβέρνηση σπρώχνει στο αιματοκύλισμα του λαού

Αρματα μάχης συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Σλοβιανσκ
Αρματα μάχης συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Σλοβιανσκ
Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας μέσα στη βδομάδα κλιμάκωσε την επίθεσή της κατά των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας που αμφισβητούν την εξουσία της, την χαρακτηρίζουν χούντα και διεκδικούν διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση. Ετσι είχαμε τους πρώτους νεκρούς γύρω από το Σλαβιάνσκ, στην επαρχία Ντόνετσκ, που είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Ο συνολικός αριθμός των σκοτωμένων ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αλλά υπολογίζονται από 3 έως 8, ενώ και οι απώλειες Ουκρανών στρατιωτών που έστειλε η κυβέρνηση δεν διευκρινίζονται επίσης στον πόλεμο προπαγάνδας που γίνεται.

Την Παρασκευή πάντως η κυβέρνηση του Κιέβου παραδέχτηκε την καταστροφή ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ κοντά στο Σλαβιάνσκ από πυρά ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και τον τραυματισμό ενός αξιωματικού, ενώ ανακοίνωσε ότι πολιορκεί την πόλη. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν πέρα από τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα και η δήλωση του Βιτάλι Τσιούρκιν, πρέσβη στον ΟΗΕ, που ανέφερε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να στείλει δυνάμεις για να σταματήσουν την αιματοχυσία του λαού.

Ο αυτοανακηρυγμένος πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ είπε ότι η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ξεχωριστό επεισόδιο στη σύγκρουση ήταν η σύλληψη από ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στο Σλαβιάνσκ 7 διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και πέντε μελών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων και αυτοανακηρυχθείς «δήμαρχος» της πόλης Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν σχεδιαγράμματα με οδοφράγματα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι. «Θα τους ανακρίνουμε και κατόπιν θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μ' αυτούς», είπε.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από πολλούς ηγέτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως και επικοινωνίες του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, και άλλους, που συζητάνε να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στο ζήτημα όμως αυτό υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα, που σχετίζεται με τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης, δηλαδή των καπιταλιστών που έχουν συνεργασία με ρωσικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ