Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11829

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι αντιδράσεις των ρωσόφωνων
  • Υπό κράτηση στο Σλαβιάνσκ οι στρατιωτικοί που εμφανίστηκαν ως «παρατηρητές του ΟΑΣΕ»
  • Νέες κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και εταιρείες από ΗΠΑ και ΕΕ

ΣΕΛ.  19
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Οι εργάτες τιμούν την 1η του Μάη

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πέμπτη

Αθήνα 10.00 στο Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη 10.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου


ΣΕΛ.  15

Μέσα στα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η αντιλαϊκή πολιτική όχι

Αποσπάσματα από χτεσινή συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα σε τηλεοπτικό σταθμό

Είτε βγει πρώτη η ΝΔ, είτε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξακολουθήσει να υπάρχει το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα χαμηλά μεροκάματα, οι χαμηλοί μισθοί, θα εξακολουθήσουν να υπόσχονται, και ο μεν και ο δε, επιδόματα φτώχειας, παροχές οι οποίες θα εξανεμίζονται την ίδια στιγμή. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι, για τους οποίους κανένας δεν λέει ότι θα τους καταργήσει την άλλη μέρα από τις εκλογές.

Στα πλαίσια των πολιτικών που ασκούνται σήμερα και των προτάσεων που έχουν αυτά τα κόμματα, δεν υπάρχει ποιοτική διαφορά στα στρατηγικά, κεντρικά ζητήματα. Οι πολιτικές που προτείνουν βρίσκονται εντός του καπιταλισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


ΣΕΛ.  6  -  8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε ανάθεση ούτε «σωτήρες»

Η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, χαρακτηρίζει «θετική» την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ακόμα, όμως, και μ' αυτή τη διαπίστωση, η κατακλείδα είναι ότι οι αντιλαϊκές περικοπές και τα μέτρα θα συνεχιστούν.

Καμιά από τις «αναδιαρθρώσεις» που τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα δεν πρόκειται να παρθεί πίσω. Αντίθετα, με παλιότερα και νέα μέτρα, θα συνεχίζουν να ταΐζουν τον Μινώταυρο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Αλλά και το «πρόγραμμα χρηματοδότησης» να μην υπήρχε, οι περικοπές είναι δεδομένες, στο βαθμό που ισχύουν οι περιορισμοί του «συμφώνου σταθερότητας» για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και ορισμένων της ΕΕ. Οπως δεδομένα για όλες τις χώρες της ΕΕ είναι και η στρατηγική «Ευρώπη 2020», οι μόνιμοι μηχανισμοί εποπτείας, η στρατηγική της απελευθέρωσης αγορών, τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου κ.ά.

Να ποια είναι η «σταθερότητα», που η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επικαλείται. Να ποια είναι, όμως, και η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ», υπονοώντας ότι χωρίς να θιχτούν ΕΕ και κεφάλαιο μια δική του κυβέρνηση θα φέρει τη σωτηρία για το λαό.

Για παράδειγμα, η έκθεση διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό ύψους 7,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2015 - 2017, το οποίο θα επιδιώξουν να καλύψουν με επιπλέον περικοπές στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες», πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Επίσης, στην έκθεση προβλέπεται η «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με την παράταση των δημοσιονομικών μέτρων που λήγουν», που σημαίνει μονιμοποίηση όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν έως τώρα στο λαϊκό εισόδημα.

Κατά τ' άλλα, προβλέπονται επακριβώς τα μέτρα για το επόμενο διάστημα, κατ' εφαρμογή ψηφισμένων νόμων και άλλων που θα ψηφιστούν, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», η επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις κ.ά.

Εκτιμώντας τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, φαίνεται ότι το 2014 θα είναι χρονιά σχετικής σταθεροποίησης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση, που κρατάει περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, κι αυτή η χρονιά της «στασιμότητας» παραμένει ασταθής, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς, όπως είναι η συνολική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από την ΕΕ.

Η εκτίμηση αυτή επαληθεύεται στο ακέραιο. Ο λαός, λοιπόν, δεν μπορεί να αναζητά λύσεις μέσα στην ΕΕ, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Δεν πρέπει να παρασύρεται ούτε από τα παραμύθια όσων το παίζουν σωτήρες ούτε όσων του τάζουν ότι φτάνει μια ψήφος και όλα θα αλλάξουν.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαζική γιορτή γνήσιας αλληλεγγύης στους ανέργους

Γέμισε ασφυκτικά την Κυριακή η αίθουσα εκδηλώσεων του Πέτρινου Κτιρίου του ΟΛΠ στο λιμάνι

Μια μαζική λαϊκή γιορτή, ένα πασχαλιάτικο γλέντι έστησαν τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Πειραιά, το μεσημέρι της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πέτρινου Κτιρίου του ΟΛΠ, στο λιμάνι. Από το χώρο της εκδήλωσης αλληλεγγύης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με σταθερότητα, με συνέπεια να παλεύει και στη Βουλή και παντού για μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα των ανέργων».


ΣΕΛ.  13


Από αύριο η έκθεση για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ

Από αύριο, Τετάρτη 30 Απρίλη, έως την Κυριακή 4 Μάη, ο χώρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών) θα φιλοξενήσει μεγάλη έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί την έκθεση αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ.


ΣΕΛ.  14
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ - ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μαζική αντίδραση στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

ΣΕΛ.  12
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2015-2018
Ετοιμο για κατάθεση στη Βουλή

ΣΕΛ.  11
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Αγωνιζόμαστε να πάρει ανάσα η λαϊκή πλειοψηφία που έχει γονατίσει

ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ