Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11827

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σήμερα η εκδήλωση του ΚΚΕ για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά

Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση του Κιέβου σπρώχνει στο αιματοκύλισμα

ΣΕΛ.  17

Σχέδιο επίθεσης στο λαό, ανάκαμψης κερδών για το κεφάλαιο

Παρουσιάστηκε χτες το πολυδιαφημισμένο «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης

Το λεγόμενο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης θα συνοδευτεί με νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, πρόσθετα φορολογικά βάρη για το λαό, μείωση της φορολογίας και αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί είναι σχέδιο που υπηρετεί την ΕΕ, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μ' αυτό το κριτήριο του κέρδους επιλέγονται οι κλάδοι προτεραιότητας και όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στην απεργία της 1ης Μάη

Τις μέρες αυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχεδιασμένο άνοιγμα σε τόπους δουλειάς και κλάδους, για να συζητηθεί το περιεχόμενο του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, τα καθήκοντα που βάζει σήμερα η ζωή στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το χαρακτήρα των αντιδραστικών μέτρων που μπαίνουν σε εφαρμογή, για τα επόμενα που σχεδιάζουν σε βάρος τους η αστική τάξη, η ΕΕ και τα κόμματά τους.

Η Απεργία της Πρωτομαγιάς δεν είναι μια οποιαδήποτε μάχη. Είναι κορυφαία μέρα για την εργατική τάξη, κουβαλάει μεγάλο ιστορικό φορτίο. Θυμίζει ότι τα πάντα κατακτήθηκαν με ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση για το κεφάλαιο και πως κανένα δικαίωμα δεν είναι διασφαλισμένο στον καπιταλισμό. Το οκτάωρο, που αποτέλεσε βασικό αίτημα της εξέγερσης του Σικάγο το 1886, συνθλίβεται σήμερα από τους νόμους της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, της υποαπασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς από ήλιο σε ήλιο. Τότε, η απεργία αντιμετωπιζόταν με τα όπλα, σήμερα όμως επεξεργάζονται σχέδια, με σκοπό τον περιορισμό του δικαιώματος άσκησής της. Η φετινή Απεργία της 1ης Μάη συμπίπτει με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μονόδρομος για να ξεφύγουν από τα δεινά που τους φόρτωσε η κρίση είναι να προσδοκούν από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανταγωνίζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα το πετύχει καλύτερα.

Δεν πρέπει να περάσει, βεβαίως, απαρατήρητο ότι ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για τις τριπλές κάλπες στις 18 και 25 του Μάη. Τα κόμματα, που υπηρετούν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, προβάλλουν ψευτοδιλήμματα και εμφανίζονται σαν «σωτήρες». Προσπαθούν να συσκοτίσουν και να θολώσουν το ταξικό κριτήριο της ψήφου. Καλούν τους εργαζόμενους να στοιχηθούν πίσω από το ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης, να συμβιβαστούν με τη φτώχεια, να χαμηλώσουν κι άλλο την απαιτητικότητά τους, στο όνομα της «ανάκαμψης» της οικονομίας.

Η Πρωτομαγιά εκπέμπει το μήνυμα ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και την αποστολή να πάει την πάλη της μέχρι τέλους, να γίνει «τάξη για τον εαυτό της», να συντρίψει τους εκμεταλλευτές της. Είναι ευκαιρία να συζητηθούν πλατιά στην εργατική τάξη οι πραγματικοί όροι και οι προϋποθέσεις για να βάλει τέλος στη σημερινή κατάσταση που ζει.

Η απεργία και οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πρέπει να αποτελέσουν μια σοβαρή παρέμβαση του ταξικού κινήματος και στην εργατική τάξη. Πολύ περισσότερο που αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ δεν πρόκειται ούτε να ανακοπεί η υποβάθμιση των εργατικών - λαϊκών αναγκών ούτε να αποκατασταθούν τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα. Ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αξιοποιηθεί για βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος, στο δυνάμωμα της λαϊκή συμμαχίας.

Αυτές είναι, άλλωστε, οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να αναδειχτεί ο λαός σε μαχητική αντιπολίτευση, που θα βάζει εμπόδια στα μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και θα ανοίγει δρόμους για ριζικές αλλαγές προς όφελός του. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα ρωμαλέο, αναζωογονημένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τους θιασώτες της ταξικής συνεργασίας.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πρέπει να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα. Η επόμενη μέρα να βρει το ταξικό κίνημα με περισσότερες και νέες δυνάμεις στα εργοστάσια και σε κάθε τόπο δουλειάς.


Από την Τετάρτη η έκθεση για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ

Από την Τετάρτη, 30 Απρίλη, έως την Κυριακή 4 Μάη, ο χώρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών) θα φιλοξενήσει μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τη μέρα της Πρωτομαγιάς η έκθεση θα ανοίξει μετά το τέλος της απεργιακής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.


ΣΕΛ.  11


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να χρεοκοπήσει το εμπόριο ελπίδας κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας

ΣΕΛ.  5
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Σχέδιο επίθεσης στο λαό, ανάκαμψης κερδών για το κεφάλαιο

ΣΕΛ.  9
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απορρίφτηκε η πρόταση του ΚΚΕ για ισότιμη προβολή των κομμάτων

ΣΕΛ.  5
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Η «αξιολόγηση» δε θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες για το λαό

ΣΕΛ.  10
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Οι ... «εθνικοί πρωταθλητές» δεν πληρώνουν ούτε το 20ευρω!

Επιβεβαιώνεται η απάτη της δημαγωγικής καμπάνιας περί «οικειοθελούς φορολόγησης» των εφοπλιστών

Δεκάρα τσακιστή δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι εφοπλιστές, από το ψίχουλο - σε σχέση με τα αμύθητα κέρδη τους - των 400 εκατ. ευρώ, που υποτίθεται ότι προβλέπει το «συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών», το οποίο υπογράφηκε στις 18/7/2013 μεταξύ κυβέρνησης και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάχθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.


ΣΕΛ.  3

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ