Κυριακή 27 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα στις επενδύσεις...

«Μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, περαιτέρω περικοπή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, στήριξη θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο, σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Euroworking Group» (από τα ρεπορτάζ του προχτεσινού αστικού Τύπου). Ολες αυτές οι αναδιαρθρώσεις που περιγράφονται είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην κερδοφορία του κεφαλαίου, συμβάλλουν θετικά στις καπιταλιστικές επενδύσεις. Η μείωση φορολογίας και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών σημαίνει απαλλαγή του κεφαλαίου από «βάρη», που βεβαίως μετακυλίονται στους εργάτες. Η ευελιξία στην εργασία ενισχύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, άρα αυξάνει το κέρδος. Παράγοντες ενισχυτικοί στο κεφάλαιο, που συμπληρώνουν την αφαίρεση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, όπως π.χ. τους μισθούς πείνας. Τι μπορεί, λοιπόν, να περιμένει ο λαός από την καπιταλιστική ανάκαμψη;

Ανησυχεί για το κεφάλαιο

«Ο ανταγωνισμός ο οποίος βασίζεται στη λιτότητα, στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και στην ανεργία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore». Να, ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ενισχυθεί από το λαό στις εκλογές. Για να συμβάλει με την πολιτική του στη σταθεροποίηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ανησυχεί για το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, στην ενδυνάμωση των οποίων εναποθέτει τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, επειδή θεωρεί ότι η σημερινή πολιτική στην ΕΕ δε φέρνει καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά ύφεση και ανεργία, ενώ υπόσχεται ότι η δική του πολιτική θα φέρει την ανάκαμψη, θα φέρει και ανακούφιση του λαού. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να κρίνουν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά των αφεντικών τους...

Καθόλου παράξενες εκτιμήσεις

«Η Ευρώπη έχει πάψει να παίρνει διεθνείς πρωτοβουλίες. Είναι απούσα από τη διεθνή πολιτική. Δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία ρύθμισης των όρων της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και οι τεχνολογικές εξελίξεις ρυθμίζονται σε βάρος του κοινωνικού και δημοκρατικού κεκτημένου των ευρωπαϊκών λαών». Αυτή είναι εκτίμηση του κειμένου για υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Τι εκτιμούν; Οτι η ΕΕ είναι απούσα από τη διεθνή ιμπεριαλιστική δράση. Βεβαίως, η ΕΕ είναι παρούσα, όπως και η επέμβασή της στην Ουκρανία, αλλά και στην Αφρική (τελευταίο παράδειγμα η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, ενώ είχε προηγηθεί η Λιβύη). Δεν είναι δε πρώτη φορά που κάνουν τέτοιες εκτιμήσεις (βλέπε Συρία, Λιβύη κ.α.). Επομένως, η «αριστερά» του ΚΕΑ επιδιώκει να ισχυροποιηθεί η ΕΕ ως ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Οράματα...

«Να μην ξαναγίνει η Ευρώπη "Σκοτεινή Ηπειρος", αλλά ήπειρος του νέου διαφωτισμού της εποχής μας. Να τεθούν ξανά στο προσκήνιο τα μεγάλα προτάγματα της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ισότητας, που μας κληροδότησε η Γαλλική Επανάσταση». Αυτό είναι σύμφωνα με την «Αυγή» (25/4/2014), το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη του 1789, τότε έγινε η Γαλλική Επανάσταση, τόσο καινούργιο όραμα! Με αυτά τα οράματα πασχίζει να πείσει ότι υπάρχει και καλός, ηθικός, αλληλέγγυος με τους εργαζόμενους, με τους λαούς, καπιταλισμός, ότι υπάρχει και καλή ΕΕ, όπως τότε που οι αστοί έπαιζαν προοδευτικό ρόλο, αρκεί να κυριαρχήσουν στην ΕΕ δυνάμεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ! Συγκαλύπτει ότι αλληλεγγύη υπάρχει, αλλά μόνο στην κοινή επίθεση των μονοπωλίων ενάντια στους λαούς. Πολύ περισσότερο συγκαλύπτει ότι δεν μπορεί να υπάρχει «κοινωνική αλληλεγγύη και ισότητα», δηλαδή αλληλεγγύη και ισότητα μεταξύ καπιταλιστών και εργαζομένων γιατί η ανάπτυξη του καπιταλισμού προϋποθέτει το τσάκισμα των εργαζομένων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης. Ο Μακρυγιάννης μετείχε επίσης στο κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 που απαιτούσε την υιοθέτηση Συντάγματος. Tο 1851 κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποφυλακίστηκε το 1854 με τη μεσολάβηση του Δημητρίου Καλλέργη. Η υγεία του κλονίστηκε και έτσι απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός (η συνοικία αυτή φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του - «Μακρυγιάννη») όπου και πέθανε. Λίγες μέρες πριν είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιστράτηγου.

1882 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Εμερσον.

1909 Το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων αποκρούει αντεπαναστατικό πραξικόπημα από δυνάμεις που πρόσκειντο στο σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β', τον οποίο και εκθρονίζουν.

1920 Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Στο έργο του αυτό ο Λένιν καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Δεύτερης Διεθνούς και είχε χαρακτηριστικά όπως: Η υποτίμηση νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η άρνηση του αντικειμενικού χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης, η υποτίμηση ιδιομορφιών της κάθε χώρας και της εξειδίκευσης της επαναστατικής δράσης, η αναγωγή σε θέση αρχής της άρνησης της κοινοβουλευτικής μορφής πάλης, των συμμαχιών κλπ. Ο Λένιν άσκησε οξυμένη κριτική σε αυτές τις αντιλήψεις, βοηθώντας Κομμουνιστικά Κόμματα να διορθώσουν τα λάθη τους.

1920 Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).

1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του. Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

1941 Ιδρύεται στη Λουμπλιάνα με πρωτοβουλία των κομμουνιστών το Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας.

1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

1945 Το Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα σχηματίζουν Προσωρινή Κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία.

1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχονταν από το διεθνή κομμουνισμό».

1961 Η Σιέρα Λεόνε κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1974 Πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Δυτικής Γερμανίας Διεθνές Σεμινάριο Νεολαίας με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» που οργάνωσαν οι δυτικογερμανικές προοδευτικές οργανώσεις της νεολαίας, σε συνεργασία με την ΚΝΕ, την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και τη ΜΟΔΝΕ. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 25 διεθνείς και εθνικές οργανώσεις νέων από 13 χώρες.

1990 Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόμπο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ