Κυριακή 27 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων

-- Ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των αγροτών και τα αιτήματά τους;

Ρ. Μ.: Η κυβέρνηση ανησύχησε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γιατί διαμόρφωναν αντικυβερνητικό κλίμα. Ωστόσο, υπήρχαν και δικές της εσωτερικές αντιθέσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει, κυρίως αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ. Φάνηκε ότι υπήρχαν και προχειρότητες, κακοτεχνίες, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση δούλεψε οργανωμένα και με σχέδιο για να μη μαζικοποιηθεί το μπλόκο της Νίκαιας. Στις άλλες περιοχές που υπήρχαν τέτοια μπλόκα, δεν έκανε προσπάθεια να εμποδίσει τη συμμετοχή.

Στα μπλόκα που δεν είχε επιρροή, υπήρχαν άνθρωποί της που έκφραζαν δυσαρέσκεια, γκρίνιαζαν για να επηρεάσουν και άλλους, να διασπείρουν αμφισβήτηση και απογοήτευση με διάφορες δικαιολογίες. Είχε μεγαλύτερο έλεγχο στα ΜΜΕ και στα τοπικά, που περιόρισαν δραστικά την προβολή και υπονόμευσαν το μπλόκο της Νίκαιας, πρόβαλλαν εκείνο της Κουλούρας, το οποίο ήταν πολύ μικρότερης έκτασης ως προς τον αριθμό των τρακτέρ, αλλά εκεί συγκεντρώνονταν κυρίως οι συνδικαλιστές της ΓΕΣΑΣΕ, που ουσιαστικά έχει διαλυθεί.

Β. Μπ.: Η γραμμή διάσπασης του λαϊκού κινήματος, με το επιχείρημα ότι οι αγρότες δε θέλουν να πληρώνουν φόρους, ενώ οι μισθωτοί πληρώνουν, που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τον αγώνα, δεν πέρασε, αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά.

Επίσης, κυβερνητικοί βουλευτές, πιεζόμενοι από αγρότες της περιοχής τους, έκαναν παρεμβάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και Ερωτήσεις, παρουσιάζοντας μικροδιαφοροποιήσεις ως προς το φορολογικό, που όμως τελικά το ψήφισαν και είναι εκτεθειμένοι. Ετσι, κάτω από πιέσεις, η κυβέρνηση διόρθωνε ορισμένες ρυθμίσεις. Πήρε πίσω την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, αύξησε το όριο του τζίρου για υποχρεωτική κράτηση παραστατικών από τα 10.000 ευρώ, στα 15.000 ευρώ, μετέθεσε το τέλος επιτηδεύματος για 5 χρόνια. Δεν είναι βέβαια τίποτε ουσιαστικό, αλλά δέχτηκε πίεση.

Για όλα αυτά, έγινε συζήτηση στα μπλόκα, βγήκαν ανακοινώσεις από την ΠΑΣΥ, τις Ομοσπονδίες, το Συντονιστικό.

- Πώς κρίνετε τη στάση των άλλων κομμάτων;

Β. Μπ.: Η στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις δίνει την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα, να δουν καλύτερα ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι τους κοροϊδεύουν. Για παράδειγμα ,οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν μαζί με τις συγκροτημένες κυβερνητικές, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τα απομεινάρια της ΓΕΣΑΣΕ. Ημασταν απέναντι. Οπου συμμετείχε σε μπλόκο που επηρεάζαμε, είτε είχε διακριτική και άτονη παρουσία γιατί δεν είχε δυνάμεις, όπως στη Νίκαια ή προσπαθούσε να υπονομεύσει, όπως στο Καναλάκι Πρέβεζας.

Επίσης, στη Βουλή δεν έκανε τίποτα σπουδαίο που να εκφράζει την ένθερμη στήριξη του αγώνα της αγροτιάς. Τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαχειριστικά και δεν έρχονταν σε αντίθεση με την ΚΑΠ. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν έντονη αντι-ΚΚΕ στάση και συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ (Κορινθία). Μάλιστα, σε ορισμένα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές είναι ήδη μαζί, όπως στη Βυτίνα.

Ρ. Μ.: Η στάση που κράτησε το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα. Από την αρχή και έγκαιρα ο ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε τα αγροτικά μπλόκα σε Νίκαια, Αερινό, Σέρρες. Φάνηκε ότι από την αγροτιά υπάρχει εκτίμηση στο Κόμμα.

Το ΚΚΕ έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή για τα ζητήματα των αγροτών. Βοήθησε και συνέβαλε στην έκφραση αλληλεγγύης, με τη δράση μελών, οπαδών και φίλων μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στην οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές. Δημιούργησε έτσι αισιοδοξία και καλλιέργησε τη δυναμική που δίνει η κοινή δράση, ο συντονισμός, η κοινωνική συμμαχία, και αυτό είναι πείρα, είναι παρακαταθήκη.

Μάλιστα, μπροστά στις τριπλές εκλογές και κυρίως για τις ευρωεκλογές, μπορούμε πιο επιχειρηματολογημένα να αποκαλύψουμε τους στόχους της ΚΑΠ, κάθε κυβερνητικής, φιλοευρωκοινοτικής πολιτικής στο αγροτικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ