Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ευθύνες και στις δύο πλευρές ρίχνει ο Ομπάμα

ΡΑΜΑΛΑ - ΣΕΟΥΛ.-- Ευθύνες σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την «έλλειψη πολιτικής βούλησης» και «θαρραλέων αποφάσεων», που θα έδιναν ώθηση στην ειρηνευτική διαπραγματευτική διαδικασία που είχε αναλάβει από τον περασμένο Ιούλη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επέρριψε χτες το μεσημέρι από τη Σεούλ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ασιατικές χώρες.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ακόμη ότι «δεν βοηθά» η πρόσφατη ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία ανάμεσα στη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και στη «Χαμάς» της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας για συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας μέσα στο Μάη, ισχυριζόμενος ότι η εξέλιξη αυτή είναι μόνο «μία από σειρά επιλογών που έκαναν και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι και οι οποίες δεν οδήγησαν στην προσπάθεια για επίλυση της κρίσης».

Ωστόσο, ο Ομπάμα πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να προσφέρουν και στις δύο πλευρές εποικοδομητικές προτάσεις για προσέγγιση», δίχως από την άλλη πλευρά να απορρίπτει ως «απαραίτητο» ένα διάλειμμα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγματευτική διαδικασία ώστε να επανεξετάσει έκαστη πλευρά τις θέσεις της.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 10» μετέδωσε χτες ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε, για πρώτη φορά, άδεια στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα να συζητήσει ακροθιγώς τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους λίγες μόλις ώρες πριν ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία για κυβέρνηση ενότητας. Φέρεται μάλιστα πως είχε συμφωνήσει στο παρά ένα της διαπραγμάτευσης να προχωρήσει σε «πάγωμα» όλων των νέων εβραϊκών εποικισμών στην Ιουδαία και στη Σαμάρια, μολονότι επέμεινε πως το Ισραήλ θα πρέπει να ολοκληρώσει όλους τους εποικιστικούς οικισμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει. Γι' αυτό το λόγο, αναφέρουν οι πληροφορίες του ισραηλινού σταθμού, ο Νετανιάχου εξεπλάγην όταν έμαθε για τη συμφωνία του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς με τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.

Αργότερα, πάντως, σύμβουλοι του Νετανιάχου έσπευσαν ανεπισήμως να διαψεύσουν αυτές τις πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org