Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αιχμές κατά του διεθνούς μεσολαβητή Μπραχίμι

Στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Εντονες επιφυλάξεις για την «αμεροληψία» και «ειλικρίνεια» του μεσολαβητή ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, εξέφρασε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τις προχτεσινές αποδοκιμαστικές δηλώσεις του διεθνούς απεσταλμένου σχετικά με την επιλογή των συριακών Αρχών να καθορίσουν την 3η Ιούνη ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα μέτωπα του πολέμου.

«Ο ΟΗΕ και ο απεσταλμένος του, Λακντάρ Μπραχίμι, που είναι μεροληπτικός και όχι ένας ειλικρινής μεσολαβητής, εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2», δήλωσε αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση.Το υπουργείο κατηγόρησε επίσης τις χώρες «οι οποίες στέλνουν όπλα στους τρομοκράτες, υποστηρίζουν τα εγκλήματά τους και αρνούνται να ακούσουν τη φωνή των Σύρων μέσω της κάλπης ότι εμποδίζουν κάθε πολιτική λύση», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και την Τουρκία.

«Βοήθεια» από Τούρκους στρατιώτες

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χτεσινή είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» που ανέφερε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε πως μια «τουρκική αποστολή» μεταφέρει «βοήθεια μέσα στη Συρία», απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση ενάντια σε θέσεις μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙSIL). «Το θέμα τώρα δεν είναι η ISIL. Δουλειά της αποστολής μας είναι να μεταφερθεί βοήθεια στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για τη χτεσινή Μέρα του Παιδιού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», νωρίτερα, χτες, λογαριασμοί σε «κοινωνικά δίκτυα» που εικάζεται ότι έχουν σχέση με την ISIL ανέφεραν ότι 6 δεξαμενές, 12 τουρκικά άρματα μάχης και 300 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε απόσταση 200 μέτρων από θέσεις μαχητών της ISIL, ενώ και η ίδια η οργάνωση ενίσχυε τις δυνάμεις της επίσης.

Ο συγκεκριμένος τάφος (που σύμφωνα με παλιότερη συμφωνία αποτελεί μέρος της τουρκικής επικράτειας και φυλάσσεται από Τούρκους στρατιώτες) βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την τουρκοσυριακή μεθόριο.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα είχε διαρρεύσει συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου, τον αναπληρωτή επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουρέλ και τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, από την οποία προέκυπτε ότι σχεδιάζεται προβοκάτσια για να δικαιολογηθεί μια τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Εκκληση ΟΗΕ για απρόσκοπτη βοήθεια στους αμάχους

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι από πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ (όπως η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κ.ά.) απηύθυναν κοινή έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να άρουν τα εμπόδια που τίθενται στη διανομή διεθνούς βοήθειας στη χώρα.

«Πολύ συχνά οι μαχητές αρνούνται κάθε ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που έχουν ανάγκη», επισήμαναν, διεκδικώντας την άμεση άρση πολιορκιών που έχουν επιβληθεί και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στους αμάχους, στις συνοικίες του Χαλεπιού, της Χομς, του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιαρμούκ, της Ανατολικής Γούτα, της Μουανταμίγια, της Νουμπλ και της Ζάρα.

Οι επικεφαλής οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ σημείωσαν τη δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, μέρα με τη μέρα, θυμίζοντας ότι πάνω από 9.000.000 Σύροι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, εκ των οποίων τα 3.500.000 δεν έχουν καμιά υποστήριξη.

Στοιχεία οργανισμών του ΟΗΕ για το Χαλέπι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά μόλις 40 γιατροί για τους 2.500.000 ανθρώπους που παραμένουν στην πόλη, έναντι 2.000 γιατρών πριν την έναρξη της σύγκρουσης. Επιπλέον, το ένα τρίτο των εργοστασίων επεξεργασίας νερού της Συρίας δε λειτουργούν πια, το 60% των κέντρων υγείας έχουν καταστραφεί.

Γαλλία: Μέτρα ενάντια στις στρατολογίες «εξτρεμιστών»

Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας εξέτασε στη χτεσινή του συνεδρίαση μέτρα για την «αποτροπή» της στρατολόγησης νεαρών Γάλλων από εξτρεμιστικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία, καθώς ως τώρα οι γαλλικές Αρχές έχουν εντοπίσει πάνω από 700 Γάλλους που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες. Ενα ζήτημα που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί, όπως επιδιωκόταν από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν 3 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ελέγχους σε ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς το κοινοβούλιο θα εξετάσει σχέδιο ακόμη και παρεμπόδισης εξόδου από τη χώρα όσων έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Θα δημιουργηθεί ειδική γραμμή «ακρόασης και προσανατολισμού» οικογενειών των οποίων τα παιδιά ενδέχεται να έχουν διασυνδέσεις ή να έχουν «μπλέξει» σε τέτοιες ομάδες, και μάλιστα η κυβέρνηση καλεί τους γονείς να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε κίνηση των παιδιών τους προκαλέσει υποψία. Επίσης, σχεδιάζεται η πιθανή «δέσμευση» περιουσιακών στοιχείων ξένων υπηκόων που έχουν σχετική εμπλοκή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τέλος, σημειώνεται πως η Γαλλία μαζί με την ΕΕ και τη «διεθνή κοινότητα» πρέπει να εξετάσουν σχέδιο στήριξης «των συριακών ζωνών που έχουν ελευθερωθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ