Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πού απευθύνονται;

«Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας - Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά; Είναι προφανές ότι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καλή τη πίστει, παρασύρθηκε». Αυτά γράφει η «Αυγή» 23/4/2014. Αλήθεια, σε ποιον απευθύνει το ερώτημα για το ποιος υπέβαλε, και μάλιστα λάθρα, ως υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με νοοτροπία ΕΥΠ, την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, την οποία μάλιστα τώρα χρεώνει στην ελληνική ακροδεξιά; Τώρα το έμαθε; Τη βράβευσή της από το αμερικάνικο προξενείο δεν την ήξερε; Από ποιον παρασύρθηκε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος μηχανισμός δρα ως ΕΥΠ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πείθει την ΚΕ γι' αυτήν ή την άλλη επιλογή; Και το λάθρα πάλι πού απευθύνεται; Οι ίδιοι αποφάσισαν να την εντάξουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Περίεργοι, αλήθεια, χαρακτηρισμοί ως άλλοθι σε επιλογές, που «πατάνε» στην κάλπικη διαχωριστική γραμμή, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, στο πλαίσιο των υπηρεσιών τους στο σύστημα.

Οταν τους λείπουν επιχειρήματα...

«Και ...στο βάθος Σαμαράς» είναι ο τίτλος σχολίου της «Αυγής» 23/4/2014, για τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Και αυτό γιατί εξέφρασε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι μπαίνουμε σε φάση σταθεροποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να βρει άλλοθι στη δική του γραμμή ενίσχυσης των «υγιών» καπιταλιστών, του ΣΕΒ, της συμφωνίας του με την πολιτική διαχείρισης Ομπάμα και των αμερικανικών δεξαμενών σκέψης, ταυτίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ με αυτές της ΝΔ. Μια πρώτη διαπίστωση είναι η φανερή δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί στην κριτική του ΚΚΕ, στην αποκάλυψη της στρατηγικής του σύμπλευσης με τη ΝΔ.

Θάβουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με αφορμή την υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη ως δημάρχου στον Πειραιά και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, έχουν οξυνθεί οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα και τους υποψηφίους των κομμάτων της διαχείρισης. Ετσι, καθημερινά σχεδόν η πλειοψηφία του αστικού Τύπου (ιδιαίτερα «Τα Νέα»), ασχολείται με αυτούς τους υποψήφιους, τους συνδυασμούς τους, προβάλλοντας τάχα τις κόντρες τους, ουσιαστικά κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι αστικές εφημερίδες προβάλλουν ως μοναδικούς υποψήφιους, εκτός από τον Γ. Μώραλη, τους Β. Μιχαλολιάκο της ΝΔ, τον Θ. Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Η. Τζανετουλάκο της ΔΗΜΑΡ. Εχουν εξαφανίσει κυριολεκτικά την υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, την Ελπίδα Παντελάκη, λες και δεν είναι υποψήφια στον Πειραιά. Είναι και αυτός ένας τρόπος αρνητικής προπαγάνδας, απέναντι στο μοναδικό συνδυασμό που νοιάζεται για τα λαϊκά προβλήματα κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο λαός του Πειραιά να το σκεφτεί ως ένα ακόμη κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1904 Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.

1916 Πραγματοποιείται διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη στο Κίνταλ της Ελβετίας (24 - 30/4/1916), από την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», δηλαδή τις δυνάμεις εκείνες που είχαν έρθει σε ρήξη με τη 2η Διεθνή, ήταν κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνιζαν τη γενικότερη ανάγκη σύνδεσης του πολέμου με την προοπτική του σοσιαλισμού. Η «αριστερά του Τσίμερβαλντ» αποτελούνταν αρχικά από τους μπολσεβίκους, τους Πολωνούς ροζλαμόβτσι, τους Λετονούς σοσιαλδημοκράτες και αριστερά στοιχεία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γερμανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας. Αργότερα, προστέθηκαν και αριστεροί σοσιαλιστές της Ολλανδίας, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ. Στη συνδιάσκεψη του Κίνταλ, η πλειοψηφία ήταν καουτσκική - κεντριστική. Ετσι, προδόθηκαν οι θέσεις, που έστω με αντιφάσεις είχαν διακηρυχτεί στο Τσίμερβαλντ και στο Κίνταλ. Εγκαιρα ο Λένιν είχε επισημάνει την ανάγκη διαχωρισμού από τους «Τσιμερβαλντικούς», ενώ ως μόνους λόγους παραμονής σε αυτούς έβλεπε την πρόσβαση σε πληροφορίες και την απόσπαση ορισμένων ταλαντευόμενων διεθνιστών από την επιρροή του κεντρισμού.

1925 Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων και τη διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.

1926 Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών.

1935 Στην Αθήνα, εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης και ο επίλαρχος Βολάνης, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το στρατοδικείο για τη συμμετοχή τους στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) του Μάρτη 1935.

1937 Δραπετεύει από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

1941 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

1945 Γενική απεργία και εξέγερση στο Μιλάνο (24 - 26/4/1945). Στις 25/4 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Βόρειας Ιταλίας εκδίδει διάταγμα για την ίδρυση συμβουλίων διεύθυνσης των εργοστασίων.

1958 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».

1967 Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ.

1967 Πραγματοποιείται στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχοσλοβακίας Σύσκεψη 24 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης που καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα.

1968 Ανταποκρινόμενη στο Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 18/4 η Κεντρική Επιτροπή των Πολιτικών Προσφύγων, με ψήφισμά της, επιδοκιμάζει ανεπιφύλακτα τις αποφάσεις της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1972 Πάνω από 2.000 Ελληνες και Γερμανοί παίρνουν μέρος στην αντιδικτατορική συγκέντρωση και πορεία στη Φραγκφούρτη με πρωτοβουλία του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ).

1973 Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε γερμανικά βομβαρδιστικά.

1981 Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.

... ενοχλούνται

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο η «Αυγή» συνειδητά αποσιωπά είναι το επόμενο μέρος της απάντησης του Δ. Κουτσούμπα: «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δε θα ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δε θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από τη σφηκοφωλιά της ΕΕ». Γιατί ενοχλεί; Γιατί πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλη την κριτική του στην κυβέρνηση στο ότι η πολιτική της δε φέρνει την ανάκαμψη, και ταυτόχρονα υπόσχεται στο λαό ότι η δική του πολιτική, που θα φέρει την ανάκαμψη, θα φέρει και τη λαϊκή ευημερία. Ενοχλήθηκε δηλαδή γιατί χαλάει τη σούπα της επιχειρηματολογίας του «25 ψηφίζουμε και φεύγουν», ενώ όλα αυτά που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι (καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ΕΕ, μνημόνια διαρκείας κλπ.) θα είναι εδώ...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org