Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κλιμακώνεται

Η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που πρεσβεύει και ο νέος αστός πολιτικός Ματέο Ρέντσι, που έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας ανατρέποντας τον ομόσταυλό του στο «Δημοκρατικό Κόμμα» Ερνίκο Λέτα, επιβεβαιώνεται καθημερινά. Ο νέος πολιτικός, που εμφανίστηκε ως ο «καινοτόμος» και ο «άφθαρτος που θα φέρει πρακτικές λύσεις ενάντια στη διαφθορά και τη γραφειοκρατία», πέρασε χτες σε πρώτη φάση στη Βουλή την αντιδραστική μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία είχε και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που επιτεύχθηκε με 344 «ναι» και 188 «όχι».

Το σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά ήταν και πρόταση των Ιταλών βιομηχάνων, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν με συμβάσεις έργου (ακόμα και πέντε μέσα σε 3 χρόνια) νέους ειδικά εργαζομένους χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα, χωρίς να υπόκεινται σε κλαδικές συμβάσεις. Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για ένα σκλαβοπάζαρο αναλώσιμων εργαζομένων που θα εξασφαλίζουν την κερδοφορία στους καπιταλιστές και θα αναβαθμίσουν τη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας» σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο Ιταλός υπουργός εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί και η έγκριση της Γερουσίας που είναι απαραίτητη επίσης, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κύρια περιεχόμενα του νέου νόμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, οι νέοι εργαζόμενοι σε μια δουλειά δε θα έχουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα πριν περάσουν τρία χρόνια και θα μπορούν οι εργοδότες να τους αλλάζουν ειδικότητες. Είναι φανερό ότι οι αναλώσιμοι αυτοί εργαζόμενοι θα γίνονται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης και από τις εταιρείες επινοικίασης εργαζομένων, που εκτιμάται ότι πρέπει να διευρυνθούν. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι απ' ό,τι φαίνεται το πρότυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα «στύβονται σαν λεμονόκουπες», θα πετιούνται στην ανεργία και θα βρίσκονται νέοι από τη στρατιά των ανέργων που θα μπορούν να δουλέψουν και με χαμηλότερους μισθούς. Το φαινόμενο αυτό πλέον εφαρμόζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πολύ αποτελεσματικά για τους καπιταλιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την πάλη μας θα το καταργήσουμε!(2023-09-01 00:00:00.0)
Ο «θρίαμβος» της μείωσης της ανεργίας(2016-09-29 00:00:00.0)
Προχωρά η κατάργηση της σταθερής εργασίας(2014-05-09 00:00:00.0)
Καταγγέλλει το θάνατο των εκατοντάδων εργατών(2013-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ