Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Τόνι Μπλερ ... ξαναχτυπά κατά της Συρίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο απεσταλμένος του κουαρτέτου ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κάλεσε χτες πρώην ομολόγους του σε χώρες της Δύσης να παραμερίσουν τις διαφορές τους με τη Ρωσία και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον «ισλαμικό εξτρεμισμό», προτείνοντας παράλληλα αύξηση των πιέσεών τους σε βάρος της Συρίας.

Λίγο πριν από την εκφώνηση ομιλίας του στο Μπλούμπεργκ του Λονδίνου, ο Μπλερ μίλησε στο ΒΒC, υποστηρίζοντας ότι οι «ισχυρές χώρες θα πρέπει να πάρουν θέση» και να υποστηρίξουν «ανοιχτόμυαλες ομάδες», υποστηρίζοντας ότι η Δύση «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» για την απόφασή της να μην επέμβει στη Συρία. Πρόσθεσε ακόμη ότι «χάθηκε η ευκαιρία για τη δημιουργία της καλύτερης λύσης».

Ειδικά για την περίπτωση της Συρίας ο Μπλερ είπε ότι κατανοεί την απροθυμία του Λονδίνου να μην αναλάβει στρατιωτική δράση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος στη θέση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα πίεζε τουλάχιστον για την επιβολή εναέριων ζωνών απαγόρευσης πτήσεων. «Γνωρίζω τις δύσκολες επιπτώσεις από μία επέμβαση, αλλά εάν κοιτάξεις στη Συρία βλέπεις τις συνέπειες της μη επέμβασης και γι' αυτήν τη μη επέμβαση θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα...», είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Μπλούμπεργκ, ο Μπλερ κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης «να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα θρησκευτικού εξτρεμισμού», καλώντας τους να συνεργαστούν «με άλλες χώρες, ειδικότερα με τη Ρωσία και την Κίνα, ανεξάρτητα από τις άλλες διαφορές». Στη συνέχεια, εστίασε στην απειλή, όπως είπε, που θέτουν «οι θέσεις ακραίων ομάδων που διαστρεβλώνουν και παραμορφώνουν το αληθινό μήνυμα του Ισλάμ» στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ