Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Επόμενος σταθμός ο ταξικός γιορτασμός της 1ης Μάη

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων η απεργιακή συγκέντρωση χτες στην Αθήνα

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά
Με μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επισφράγισαν χτες τη μάχη που έδωσαν για να πετύχει η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, να σπάσουν ο φόβος και η μοιρολατρία που καλλιεργεί η εργοδοσία, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, να δημιουργηθεί εφαλτήριο για ακόμα πιο αποφασιστική συνέχεια.

Χιλιάδες απεργοί απ' όλους τους κλάδους, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, συνταξιούχοι και Λαϊκές Επιτροπές από τις συνοικίες της Αττικής, συμμετείχαν από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις, που λίγο πριν τις 10 π.μ. συνέκλιναν οργανωμένα προς την πλατεία Ομόνοιας. Νωρίτερα, σε τόπους δουλειάς όλων των κλάδων, τα ταξικά συνδικάτα περιφρούρησαν την απεργία. Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αλληλεγγύη από το εξωτερικό

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστουφανουργίας, Ιματισμού και Δέρματος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σταύρος Φλώρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» και ο Αρης Μερκενίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη. Χαιρέτισε επίσης η Αινόα Ετσάιντε, ΓΓ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων LAB στη χώρα των Βάσκων.

Η κεφαλή της πορείας στην αρχή της Πανεπιστημίου

Eurokinissi

Η κεφαλή της πορείας στην αρχή της Πανεπιστημίου
Μηνύματα αλληλεγγύης στους απεργούς έστειλαν προς το ΠΑΜΕ η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, Συνδικάτα της Ισπανίας και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Πορτογαλίας. Αμέσως μετά τις ομιλίες, η πυκνή και με παλμό πορεία «απλώθηκε» σε όλο το μήκος της οδού Πανεπιστημίου, με τα τύμπανα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου να δίνουν ρυθμό σε συνθήματα όπως: «Τα νέα μέτρα δε σώζουν το λαό, φέρουν νέα κέρδη στο κεφάλαιο», «Ταξικός αγώνας για ανατροπή, η μόνη σωτηρία για λύση λαϊκή» κ.ά.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της χτεσινής διαδήλωσης, είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στο Σύνταγμα, οι τελευταίοι διαδηλωτές έφευγαν από την Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη

Με τη μάχη της περιφρούρησης από τα ξημερώματα να δίνεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, στις πύλες των εργοστασίων της ΒΙΠΕ, στα καταστήματα «NOTOS» και «COSMOTE», στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στα σχολεία και στα εργοτάξια, ξεκίνησε η χτεσινή απεργία στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Αγαλμα Βενιζέλου, ήταν οι απολυμένοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΑΛΜΑΚΟ», οι εργαζόμενοι της «ΑΛΟΥΚ» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα, της ΕΛΒΟ, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και πολλούς χώρους δουλειάς.

Άποψη της πορείας του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Άποψη της πορείας του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση της πολυεθνικής και τη σημασία που θα έχει για όλη την εργατική τάξη η νικηφόρα κατάληξη.

Ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στο πλαίσιο της απεργίας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, νωρίς το πρωί μπλόκαραν τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τις ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους και κρέμασαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη, με τη συμμετοχή ναυτεργατών, εργαζόμενων στα Λιμάνια, τη Ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους. Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΜΥΛΕ, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Ευαγγελάκης μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στον Πειραιά με τη σφοδρή επίθεση που δέχονται από τα τελευταία αντιλαϊκά μέτρα οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στην Ν/Ζ, επιβάλλεται να συνεχιστεί, να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συνολικά των λιμανιών, να ακυρωθούν στην πράξη και να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι που θέλουν να επιβάλουν την κατάργηση των ΣΣΕ στους ναυτεργάτες και του δικαιώματος στην απεργία».

Μέρος της πυκνής πορείας, την ώρα που ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Μέρος της πυκνής πορείας, την ώρα που ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Ακολούθησε πορεία προς τον ΟΛΠ, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.


Η πορεία μπροστά από τη Βουλή
Η πορεία μπροστά από τη Βουλή
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδικάστηκε η αγωγή σε βάρος απεργών της «Coca Cola»(2015-05-05 00:00:00.0)
Δίκαιη η μάχη, να δοθεί με όλους τους εργαζόμενους(2014-02-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-02-12 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση όλων ο αγώνας στην «Coca-Cola»(2014-01-17 00:00:00.0)
Απήργησαν χτες σε Βόλο και Θεσσαλονίκη(2013-02-09 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στην απεργία(2012-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ