Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες...

«Μια διάλυση της σημερινής ΕΕ χωρίς ένα ώριμο εναλλακτικό αριστερό σχέδιο εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας αρνητικής παλινδρόμησης, μιας επιστροφής σε εποχές καταστροφικών εθνικιστικών ανταγωνισμών. Αυτή είναι η προοπτική των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων». (Γιάννης Δραγασάκης, «Αυγή», 30/3/2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, ταυτίζει κάθε εναντίωση στην ΕΕ με «πισωγύρισμα» στον εθνικισμό. «Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα η ηγέτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται εκείνο που πολλές φορές έχει ειπωθεί στο παρελθόν και τώρα αποκτά πάλι ένα ουσιαστικό νόημα: Οτι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες! Πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει ακόμα να παραχωρήσουμε». Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα, προβάλλοντας εθνικιστικά κηρύγματα - συνθήματα, όπως το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», σύνθημα που πρωτοδιατύπωσε το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης και στη συνέχεια το υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι για λογαριασμό του κεφαλαίου μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα και κοσμοπολίτης και εθνικιστής, όπως εξάλλου κάθε αστική πολιτική δύναμη. Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει ότι η εκχώρηση «εθνικής κυριαρχίας» είναι αναπόφευκτη όταν μιλάμε για συμμετοχή στην ΕΕ;

Τα επαγγελματικά ταμεία...

«Υποχρεωτική συμμετοχή των ασφαλισμένων και μεταφορά πόρων από την κύρια ή την επικουρική ασφάλιση προϋποθέτει η ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, που συγκροτούν το λεγόμενο δεύτερο πυλώνα στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Η βασική φιλοσοφία των συστημάτων του δεύτερου πυλώνα είναι η χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, χωρίς προκαθορισμένη συνήθως εγγύηση και ανάλογα με τις αποδόσεις που συσσωρεύουν οι εισφορές στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζομένου.Την άποψη αυτή φαίνεται ότι ενισχύει η μελέτη που έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων και η οποία θα αποτελέσει στο προσεχές διάστημα τη βάση της συζήτησης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης». (Από ρεπορτάζ της «Καθημερινής»). Τι σημαίνει αυτό; Οτι η συμμετοχή στα επαγγελματικά ταμεία θα είναι υποχρεωτική. Οτι θα τα ενισχύσουν με χρήμα από τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, άρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα φάνε ένα ακόμη γερό χτύπημα, με αρνητικές συνέπειες στις συντάξεις και άλλες παροχές. Οτι θα λειτουργούν τζογαδόρικα, γι' αυτό και οι συντάξεις θα καθορίζονται από τις «αποδόσεις των εισφορών», δηλαδή μπορεί και να μην αποδίδονται συντάξεις αν δεν υπάρχουν αποδόσεις και χαθούν λεφτά...

... και οι αμφίβολες συντάξεις

Το ότι μπορεί και να μη δώσουν καθόλου συντάξεις τα «Επαγγελματικά Ταμεία», επειδή ακριβώς αυτές εξαρτώνται από την απόδοση των κεφαλαίων, δηλαδή του τζόγου (θυμηθείτε τη χασούρα Ταμείων από τα «δομημένα ομόλογα»), δίνεται από το ίδιο ρεπορτάζ, που δείχνει ότι γίνονται μοχλός μετατροπής των χρημάτων των εργαζομένων σε κεφάλαιο. Να τι λέει: «Στην Ελλάδα η δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, προσέκρουε στην ισχυρή παρουσία της κοινωνικής ασφάλισης με την κύρια σύνταξη. Η επικουρική ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι είχε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του δεύτερου πυλώνα, με κυριότερο αυτό της συμμετοχής μόνο εργοδοτών και εργαζομένων, έτεινε να προσιδιάζει με την κύρια σύνταξη, αφού το Δημόσιο εγγυόταν την καταβολή της. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό που "αλλοίωνε" μέχρι σήμερα το χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης στη χώρα μας σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, ήταν ο αναδιανεμητικός της χαρακτήρας, δηλαδή η χορήγηση εγγυημένων συντάξεων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των επενδεδυμένων κεφαλαίων που έμπαιναν κάθε χρόνο στον κουμπαρά με τη μορφή εισφορών. Η βεβαιότητα αυτή ανατράπηκε με το πρώτο Μνημόνιο, που κατήργησε την εγγύηση του Δημοσίου και επέβαλε τη μετεξέλιξη των επικουρικών Ταμείων στη βάση των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, δηλαδή της καταβολής συντάξεων με βάση την ατομική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου».

Με την ιδιωτική Παιδεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τα ιδιωτικά σχολεία και το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας (...) είναι αδιανόητο να παραχωρείται η αιτιολογημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς εργασιακά ανοχύρωτους, έρμαια στα εμπορικά συμφέροντα του κάθε εργοδότη (...) Η έλλειψη εποπτείας και η παράδοση κάθε ελέγχου στα χέρια των ιδιοκτητών και μόνο θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για ύπαρξη ανομιών, οι οποίες θα αφορούν όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής». (Από ρεπορτάζ της «Αυγής», 8/4/2014). Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στην ιδιωτική Παιδεία, δηλαδή ενάντια στην αξιοποίηση της Παιδείας για προσκόμιση κέρδους. Αυτό είναι το βασικό. Και δεν αλλάζει με τη μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παιδείας. Από τη στιγμή που το ιδιωτικό σχολείο είναι επιχείρηση, οι εκπαιδευτικοί είναι έρμαια των εργοδοτών, όπως και όλες οι πτυχές της σχολικής ζωής. Ολα τα υπόλοιπα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ του πονηρού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Την ίδια μέρα στα Ψαρά, υψωνόταν η σημαία της Επανάστασης.

1821 Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Αμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Οθωμανικές αρχές αναγκάζονται να παραδοθούν.

1826 Επειτα από ένα σχεδόν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν ηρωική έξοδο. Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

1847 Γεννιέται ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά και συγγραφικά βραβεία.

1864 Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος Ιωσήφ Μαξιμιλιανός αναλαμβάνει αυτοκράτορας του Μεξικού. Αιχμαλωτίστηκε από στρατιωτικούς που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και τουφεκίστηκε το 1867.

1919 Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών που είχε ξεκινήσει εννέα χρόνια πριν.

1945 Το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δίνει εντολή για ένοπλη εξέγερση στο κατεχόμενο από τους Ναζί βόρειο κομμάτι της χώρας.

1948 Συνέρχεται στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη των Επιτροπών Βοήθειας στον ελληνικό λαό, στην οποία παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι από 22 χώρες. Η Διάσκεψη εξέλεξε μόνιμη Διεθνή Επιτροπή Βοήθειας για τη Δημοκρατική Ελλάδα για το συντονισμό των προσπαθειών των Εθνικών Επιτροπών.

1988 Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

1998 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org