Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βήμα - βήμα η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέρει το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Σε συνέντευξη που έδωσε χτες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς)». Ανάλογη δήλωση είχε κάνει το καλοκαίρι του 2013, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τότε «την αξιολόγηση και την αξιοκρατία».

Η συχνότητα με την οποία επαναφέρει το θέμα, φανερώνει ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί και ότι τώρα ψάχνουν την κατάλληλη φόρμουλα για να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους, χωρίς βέβαια να τους εμποδίζει η σχετική διάταξη του συντάγματος. Η προσπάθεια κατάργησης της μονιμότητας δεν είναι νέα, ούτε απότοκος της κρίσης. Αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη το 1998, όταν ο, καθηγητής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Σπράος πρότεινε ένα ανάλογο μέτρο με το επιχείρημα και πάλι της αξιοκρατίας.

Ακόμα το 2006 η ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε (αλλά τελικά δεν τα κατάφερε να την περάσει) την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, προκειμένου να επιτρέψει την κάλυψη των οργανικών θέσεων του Δημοσίου από υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα εξελίσσονταν όπως οι μόνιμοι. Διάταξη που θα οδηγούσε στην αντικατάσταση των εργαζόμενων σε οργανικές θέσεις από άλλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ