Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Στον «αφρό» η ρευστότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Εμπαιγμός με το ΦΠΑ των αυτοαπασχολούμενων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το χαρακτήρισε μάλιστα «μεγάλη μεταρρύθμιση», η οποία «θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε σημαντικότατη εξομάλυνση της αγοράς». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχέδιο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας, μεγάλο μέρος από τις οποίες αποτελούν οφειλές επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», πολύ περισσότερο γιατί από φέτος ισχύουν οι νέοι υπέρογκοι φόροι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, τα διογκωμένα χαράτσια «επιτηδεύματος», επίσης σειρά από πρόστιμα για τυχόν καθυστερήσεις, αλλά και για διαδικαστικού χαρακτήρα παραβάσεις προς την Εφορία κ.ά.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Οι συμψηφισμοί ΦΠΑ, σε πρώτη φάση, θα αφορούν σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ το χρόνο, αλλά στη συνέχεια θα επεκταθούν και σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ ευρώ το χρόνο, καλύπτοντας πάνω από το 85% των συναλλαγών. Μέχρι το τέλος του έτους, οι «περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί».

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2014, οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα έχουν μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ (από 4,7 δισ. ευρώ σήμερα), θα αποδοθούν δηλαδή ποσά ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η τέτοια εξέλιξη έρχεται να στηρίξει, πρώτα και κύρια, τη ρευστότητα ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους εμφανίζεται να χρωστάει το Δημόσιο, όπως σε μεγαλοπρομηθευτές νοσοκομείων, κατασκευαστικές εταιρείες κ.ά. Να σημειωθεί ότι τα ποσά για την εξόφληση των επιχειρηματιών προέρχονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού.

Εξαλείφονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λόγω μη καταβολής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δεν τους είχε πληρώσει το Δημόσιο.

Τέλος, οι συμψηφισμοί οφειλών ΦΠΑ θα προβλέπονται και ανάμεσα στις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ