Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι» σε κάθε ιδιωτικοποίηση - Νερό φθηνό και ποιοτικό για όλο το λαό

Περιοδεία στην ΕΥΑΘ ΑΕ πραγματοποίησαν ο Γ. Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και ο Γ. Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στην Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ) περιόδευσαν χτες ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκαν με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και συζήτησαν με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες. Παρουσίασαν τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ, αλλά και για το «άτυπο» δημοψήφισμα που ετοιμάζουν φορείς και δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Ζιώγας και ο Γ. Δελής σημείωσαν ότι λύση στο πρόβλημα δεν αποτελεί ούτε η πρόταση για διαχείριση του νερού από την τοπική διοίκηση, ούτε η πρόταση φορέων και «κινήσεων» (π.χ. κίνηση 136 κλπ), που υπερασπίζονται ανοιχτά ένα άλλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης (με διασπορά μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης) κατά τα πρότυπα του Χρηματιστηρίου.

Θύμισαν ότι όλοι αυτοί που σήμερα συνασπίζονται για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος (φορείς, δήμαρχοι και κόμματα που το στηρίζουν), στήριξαν ή αποδέχθηκαν τη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ΑΕ, την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, την είσοδο των εργολάβων και την υφιστάμενη ιδιωτικοποίηση του 26% των μετοχών της. Μάλιστα, τόνισαν πως στην πρόταση για το δημοψήφισμα συμφωνούν δήμαρχοι που έχουν διακριθεί και πρωτοστατήσει στην ιδιωτικοποίηση εξίσου κρίσιμων τομέων δράσης της τοπικής διοίκησης. Προφανώς, δεν μεταλλάχτηκαν τώρα σε υπερασπιστές των δημόσιων αγαθών όπως το νερό. Υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, αλλά με μάνατζέρ της την τοπική διοίκηση και όχι το κεντρικό κράτος.

Καταδίκη της πολιτικής που ωθεί στην ιδιωτικοποίηση

Αναφέρθηκαν στην εμπειρία από τη «δημοτική» διαχείριση του νερού σε άλλες πόλεις της χώρας, που απέδειξε ότι δεν απέχουν καθόλου από την κερδοσκοπική διαχείριση του νερού σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ξεκαθάρισαν ότι δικαιώματα του λαού που αφορούν ζωτικές λαϊκές ανάγκες (όπως αυτή για το νερό) είναι αυτονόητα και δεν μπαίνουν στην κρίση ούτε καν «δημοψηφισμάτων». Αλλωστε, ανάλογα δημοψηφίσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμα και «επαναδημοτικοποίηση» του νερού δεν εμπόδισαν την επέλαση των ιδιωτικών μονοπωλίων, δεν εξασφάλισαν φθηνό και ποιοτικό νερό στους καταναλωτές.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό, με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές, να τοποθετηθεί για το σύνολο των προβλημάτων του και για το νερό, καταδικάζοντας την πολιτική που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.

Τόνισαν ότι λύση είναι οι εργαζόμενοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συσπειρωθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για: να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα, καμιά διακοπή υδροδότησης σε λαϊκά σπίτια λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων.

Με έναν τέτοιο αγώνα θα ανοίγει και ο δρόμος για την οριστική λύση του προβλήματος, η οποία είναι η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης, ο πανεθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων, χωρίς καμιά ιδιωτική επιχειρηματική ανάμιξη. Στόχος που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική και τη φύση της ΕΕ και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης.

Βήμα μπορεί να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση με την ψήφιση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, τόνισαν, μπορεί να εκφραστεί γνήσια η λαϊκή αντίθεση, ώστε να μην πούμε το νερό νεράκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ