Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Επιταχύνει τις διεργασίες η υπόθεση Μπαλτάκου

Προσπάθεια της ΝΔ να αποποιηθεί στελέχη με εθνικιστικές απόψεις και να ενισχύσει την «κεντροδεξιά» ρητορική

Ισχυροποίηση του σεναρίου που θέλει τη ΝΔ να στρέφεται σε πιο «κεντροδεξιά» κατεύθυνση (ακόμα και με μετεξέλιξη σε «νέο» κόμμα με άλλο όνομα), υποδηλώνουν οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή. Ο πολιτευτής της ΝΔ στη Β΄ Πειραιά, Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, δήλωσε χτες ότι δε θα συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Λέγεται ότι η υποψηφιότητά του συνάντησε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μιλώντας στον Τύπο, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η ΝΔ είναι φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη που δε συνομιλεί με την άκρα δεξιά ή μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής: «Η υπόθεση Μπαλτάκου τελικώς οδήγησε σε ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα όλων των στελεχών της ΝΔ, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους συναδέλφους που έδωσαν συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο, ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτή τη λογική Μπαλτάκου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Οι αρχές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, δηλαδή της ΝΔ, είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν είναι ξενοφοβικές ή πατριδοκάπηλες, αλλά είναι πατριωτικές. Είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας (...) Αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος και όταν είπα ότι πρέπει η ΝΔ να κάνει στροφή προς το Κέντρο, είναι διότι ακριβώς αυτό φοβόμουν: ότι οι αρχές που εκφράζουν τον σύγχρονο, Ευρωπαίο και δημοκρατικό Ελληνα που σήμερα προσπαθεί να διεκδικήσει το χώρο από την "Ελιά" μέχρι το "Ποτάμι", η ΝΔ πρέπει απόλυτα να τον εκφράσει».

Στο μεταξύ, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Νταγιάντα κατέθεσε ως μάρτυρας χτες ο πρώην γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί από μέρους του Ηλ. Κασιδιάρη το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, μετά την προβολή του σχετικού βίντεο. Ο Τ. Μπαλτάκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν γνώριζε πως υπάρχει βιντεοσκόπηση, ότι η συνάντηση δεν ήταν μυστική και ότι ο ίδιος επεδίωκε να πληροφορείται για τη στρατηγική και τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ, τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι απειλές χρυσαυγιτών βουλευτών για δημοσιοποίηση νέων βίντεο συνιστούν το κακούργημα της απειλής βίας κατά μελών της κυβέρνησης ή άλλες αξιόποινες πράξεις, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από σχετική αναφορά του Ν. Δένδια. Παρήγγειλε επίσης, εφόσον επαναληφθεί από οποιονδήποτε η χρήση παράνομα κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού, να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία, που σημαίνει σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ