Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στα βόρεια παράλια

Σε λιμάνι στη βόρεια Χιλή μετά το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ
Σε λιμάνι στη βόρεια Χιλή μετά το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ
ΙΚΙΚΕ.--

Ισχυρότατος σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε προχτές το βράδυ (πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στα βόρεια παράλια της Χιλής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ παρατηρήθηκαν και υλικές ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Χιλής, βρισκόταν 80 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη Ικίκε, σε θαλάσσια περιοχή εστιακού βάθους περίπου 40 χιλιομέτρων έντασης 8,3 Ρίχτερ (το Ινστιτούτο Σεισμολογίας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ήταν 8,2) προκλήθηκε τσουνάμι (παλιρροϊκό κύμα) 2 μέτρων, ενώ έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες, Περού και Βολιβία. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν πάνω από 20 μετασεισμοί, κάποιοι πάνω από 6 Ρίχτερ.

Η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα και οι κεντρικές και νότιες περιοχές είχαν χτυπηθεί με σεισμό 8,8 Ρίχτερ στις 27 Φλεβάρη του 2010, με τεράστιες ζημιές και πάνω από 500 νεκρούς.

Η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας - τις επαρχίες Αρίκα, Παρινακότα και Ταραπακά, σε ζώνη φυσικής καταστροφής που απαιτεί άμεση βοήθεια. Η μεταλλευτική κρατική εταιρεία «Coldeco», η κύρια παραγωγός χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι εκκένωσε ένα μέρος των παράκτιων εγκαταστάσεών της, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ζημιές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής ανακοίνωσε ότι 300 κρατούμενες απέδρασαν από τη φυλακή της Ικίκε, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν οι 120 από αυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ