Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες, στην Καμπούλ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, δύο μέρες πριν από τις εκλογές του Σαββάτου και την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της χώρας.

Εκτός από τον βομβιστή, σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Ο ύποπτος έφτασε στο σημείο με στρατιωτική περιβολή (χωρίς να καταφέρει να μπει στο κτίριο) και οι αρχές αναζητούσαν το όχημα που οδηγούσε, ερευνώντας πώς κατάφερε να περάσει τα σημεία ελέγχου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν», που εδώ και καιρό έχουν καλέσει σε αποχή από τις εκλογές, καταγγέλλοντας ότι είναι «στημένες» από τις ΗΠΑ.

Επίθεση σημειώθηκε χτες και στο βόρειο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων, ανάμεσά τους και ενός υποψηφίου για το περιφερειακό συμβούλιο στην περιοχή. Οι επιθέσεις που τις τελευταίες βδομάδες έχουν πυκνώσει στη χώρα, αναζωπυρώνουν διαρκώς τη συζήτηση για την «ασφάλεια» της χώρας. Το θέμα, άλλωστε, θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και στην ατζέντα του επόμενου προέδρου - όποιος κι αν είναι - καθώς μέχρι το τέλος του 2014 θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα από το 2001. Βεβαίως, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για την «αξιοποίηση» των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, πολλοί (με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραμείνουν, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και συνολικά στη στήριξη των αφγανικών αρχών στο πλαίσιο του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ