Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητά συμμαχίες που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις επιλογές που θα της εξασφαλίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή εξετάζει η τουρκική πλουτοκρατία, στον απόηχο των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαίος και ο λόγος που έβγαλε ο Ρ. Τ. Ερντογάν θριαμβολογώντας το βράδυ της Κυριακής για τα αποτελέσματα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δέχτηκε συγχαρητήρια από τα «αδέλφια μας» σε Σκόπια και Αίγυπτο, αναδεικνύοντας προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Λωρίδας της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγε, τόνισε σε ομιλία του πως η νίκη Ερντογάν «θα δώσει ώθηση στο παλαιστινιακό κράτος και το παλαιστινιακό ζήτημα». Θυμίζουμε ότι, πρόσφατα, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την εισαγωγή οικοδομικών υλικών στη Γάζα για την οικοδόμηση τουρκικού νοσοκομείου.

Χαρακτηριστική των διεργασιών είναι και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομίας επί της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ (αρχές προηγούμενης δεκαετίας), Κεμάλ Ντερβίς, αντιπροέδρου σήμερα του οικονομικού Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και πρώην υποψηφίου για τη θέση του διευθυντή του ΔΝΤ μετά τον Ντ. Στρος - Καν. Με άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τονίζει ότι το AKP έχει το προτέρημα να έχει απέναντί του μια «διασπασμένη» αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να πάψει να εστιάζει σε ηχογραφήσεις που εμφάνισαν τον Ερντογάν ως θύμα «σκιωδών πρακτικών». Προσδιορίζει ως καθήκον της τουρκικής κεντροαριστεράς το να «συγκεντρωθεί στην οικονομία και να ανακτήσει την ικανότητα - και τη δύναμη - να μιλά εκ μέρους μιας μεγάλης πλειοψηφίας», όπως γινόταν τη δεκαετία του '70. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το μονοπώλιο του Ερντογάν στην εξουσία και επίσης να στηρίξει τους μετριοπαθείς στο AKP. Θα έδινε επίσης αυτοπεποίθηση στους Κούρδους της Τουρκίας και άλλες ομάδες όπως τους Αλεβίτες και τους Σουνίτες που εξασκούνται», καταλήγει.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται διάφορες ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) συνεχίζει τις καταγγελίες ενώ μεταξύ άλλων εμφάνισε φωτογραφία με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να παρίσταται σε καταμέτρηση ψηφοδελτίων στην Αττάλεια. Στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις για ένα μήνα μετά από συγκρούσεις αστυνομικών και οπαδών του φιλοκουρδικού κόμματος ΒDP, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε από δακρυγόνα και ένας 15χρονος.

Ανάμεσα στα «σενάρια» που παίζουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι και αυτό της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κάτι που χτες διέψευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι στους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ερντογάν για τη νίκη του ήταν και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Τέλος, χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την απαγόρευση πρόσβασης στο Twitter «αντισυνταγματική».

  • Παρουσιάζοντας στις ΗΠΑ το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ και πρώην υπουργός Αμυνας Φρ. Φραγκούλης αναφέρθηκε στις απόψεις που κάνουν λόγο για «αποσταθεροποίηση και διάλυση» της Τουρκίας, συνδέοντάς την και με τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Επικαλέστηκε σχετικά δήλωση (σε καλή περίοδο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις) του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς ότι «η Τουρκία θα διασπαστεί».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ